Освободен е екипажът на кораба с български капитан, задържан в Иран

Екипажът на контейнеровоза "Мерск Тигрис", задържан миналата седмица от Иран, е "на свобода", заяви днес говорителка на иранската дипломация, цитирана от "Франс прес" и БТА.

Корабът с датски собственик и с капитан българин, плаващ под флага на Маршаловите острови, бе спрян на 28 април в Персийския залив по силата на съдебно решение, благоприятно за едно иранско дружество, посочва агенцията. Мотивите са от търговско естество, каза по-рано Иран.

Датската фирма настояваше екипажът да бъде освободен, заявявайки, че моряците "не са служители на "Мерск лайн шипинг", нито пък корабът е собственост" на тази компания. Превозвачът твърди, че корабен оператор е "Рикмер шипмениджмънт", а "Мерск" - само наемател.

"24-ата членове на екипажа на този кораб са на свобода. Те получават консулска помощ и от наша гледна точка не са засегнати от задържането на кораба", заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам.

"Преговорите между частната компания ищец и другата страна продължават и случаят може би ще бъде уреден до един-два дни", обясни тя.

Екипажът на кораба се състои от представители на различни страни: капитанът е българин, а неговият заместник - руснак. От останалите членове на екипажа 13 са граждани на Мианмар, четирима - на Румъния, двама - на Шри Ланка, и по един - на Великобритания, Полша и Украйна.

Говорителката повтори, че задържането на кораба е "случай от съдебната сфера, а не политически или
военен". Иранската фирма "Парс Талайех ойл продъкшънс" съди "Мерск" в рамките на търговски спор за 10 контейнера, изпратени в Дубай през януари 2005 г. Датското дружество изгуби на апелативна инстанция и трябва да плати 3.6 милиона долара обезщетение, напомня АФП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини