Най-новият танк на Русия спря по време на генералната репетиция за 9 май

"Проблем" с най-новия танк на Русия Т-14 „Армата", който беше показан за първи път публично този месец. По време на генералната репетиция за Парада на победата на 9 май един от танковете инцидентно е спрял, съобщава АП.

Смята се, че танкът надминава всички западни танкове заради дистанционната система за управление на оръдието и заради защитата, която предлага на екипажа.

Няколко танка Т-14 преминаха тази сутрин през централната част на Москва във връзка с военния парад на 9 май, с който се отбелязва 70 години от капитулацията на Нацистка Германия през Втората световна война.

Обаче единият от танковете, преминаващ по „Червения площад", внезапно спрял, докато другите продължили нормално. Двигателят работел, но машината не мърдала. След неуспешен опит да бъде изтеглен, танкът потеглил сам около 15 минути по-късно.

Междувременно заместник-ръководителят на корпорация «Уралвагонзавод» Алексей Жарич пусна видео в YouTube, на което се вижда, че танкът, спрял пред Мавзолея,самостоятелно потегля.

„Армата" е абсолютно изправен, тръгна самостоятелно, написа Жарич в „Туитър". Съобщава се, че всичко е по сценарий и че е свързано с отработване на евакуационна ситуация, отбелязват руски медии.  

Танкът "Армата" има безпилотна оръдейна кула и 125-милиметрово оръдие с гладка вътрешност, което може да изстрелва управляеми ракети, както и снаряди. Екипажът от двама души има по-добра защита от тази на съществуващите руски танкове. Шасито на танка е приспособимо като платформа за други оръжейни системи.

"Армата" също така можел да се „превърне в напълно роботизирано бойно превозно средство".

Компютърните технологии, скоростта и маневреността на новия танк се твърди, че са много по-добри от тези на танковете Т-90, сегашната опора на руската армия.

Русия планира да произведе около 2300 танка "Армата", започвайки през 2020 г., за да замени танковете от съветската епоха.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини