Палома Пикасо, XOXO (видео)

Преди години Палома Пикасо се наслаждавала на обяд заедно с приятел в ресторант в Ню Йорк, когато забелязала, че една жена и намига. Озадачена, но убедена че жената не е с романтични намерения спрямо нея, дизайнерката на бижута продължила разговора си. Тогава непознатата жена отправила друго конспиративно намигване. "Погледнах я и тогава осъзнах, че тя носи мои обеци и че иска да ми каже, че ние сме свързани", припомня си Пикасо.

В продължение на 35 години най-малкото дете на испанския художник Пикасо и Франсоаз Жило вдъхновява жените. Дръзкият и чувствен дизайн на Пикасо и употребата на цветни скъпоценни камъни се пренасят в най-възхваляваните колекции на Тифани.

Израснала в Париж, Палома Пикасо била очарована от бижутата от ранна детска възраст, особено когато осъзнала силата им да изразяват неизказани емоции. Получила първия си скъпоценен камък от дядо си на 7-годишна възраст. "Той беше много строг човек. Страхувах се от него, защото той бе много много по-буржоазен от баща ми, който бе по-свободолююбив и игрив. Едно лято дядо ми отиде във Венеция и се върна с обеци във формата на цветя изработени от бяло стъкло Мурано, веднага ги заобичах", припомня си тя.

Тя търсела материалите си сред колорита на пазарите, където попадала на хиляди мъниста и кристали. Въпреки че се самопровъзгласила за мъжкарана, бижутата и давали вътрешна увереност и тайна радост. "Спомням си, че на училище не трябваше да се носят бижута", казва тя, "Но аз носех аксесоарите дискретно. Бях изработила малки колиета, които носех под дрехите си, но те трябваше да бъдат в унисон с обувките ми или други части от облеклото ми, за мое собствено удоволствие. Бижутата създаваха емоционална връзка, това бе важно за мен, припомня си Пикасо.

Като дъщеря на един от най-известните в света художници, Пикасо не искала да следва неговите стъпки защото се страхувала, че това ще доведе до безкрайни сравнения.

На 16-годишна възраст се случва събитие, което променя живота на Пикасо - среща се с креативния директор на Тифани Джон Лоринг във Венеция в къщата на Пеги Гугенхайм. Не че успяла да го впечатли особено.

"Той всъщност говори с майка ми. Винаги съм му казвала: Не ми обърна особено внимание", припомня си Пикасо за дългогодишния си приятел и почетен директор по дизайна в Тифани.

Пикасо е самоука, учила е ювелирно изкуство само една година. По-късно създавала бижута за Ив Сен Лоран и Золотас. След смъртта на баща и през 1973 тя преустановила кариерата си, за да помогне на семейството си да основе Музея на Пикасо.

В края на 70-те Тифани се свързали с Лоринг във връзка с позицията директор по дизайна, скоро след като я заел, той помолил младата Пикасо да се присъедини към елитната група на именити дизайнери, която включвала Жан Шлумбергер и Елза Перети. Дебютната и колекция се състояла през 1980 год.

Сред ранните творения на Пикасо за Тифани са и обеците Х, универсалният знак за целувка, изработен от сребро и злато. Тя избрала тях, защото сметнала, че сърцата са прекалено сладки и че нейният изобор е по-съвременния и твърд начина да кажеш на някого, че го обичаш.

Не след дълго обаче романтичното и чувство взело превес и тя започнала да използва сърца и дори изписаната с нейния почерк дума "любов" в творенията си. "Мисля че заради факта, че се казвам Палома, което от испански означава гълъб. Аз съм спокоен човек", казва Пикасо.

Нейният дизайн, същевременно силен, носи и чувството за нещо леко и капризно. Тя предпочита да работи с "живи" камъни от определена величина. Работела предимно със сребро и злато, но разширява репертоара си в деня, в който прекрачила прага на заседателната зала в Тифани и постигнала собствената си нирвана. Камъни от всички цветове и форми, покривали цялата повърхност на заседаталната маса и Пикасо можела да избира. Получила вдъхновение веднага.

През 35-те години заедно Пикасо създала общо 46 колекции за Тифани, включително озаглавената Графити с прочуствените думи красящи пръстени, гривни и колиета.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини