54% от българите ползват интернет

Българите използват интернет по-малко от средното равнище в ЕС, показват данни на Европейската комисия.

В България 54 процента от хората си служат с мрежата, докато средно в ЕС това правят 75 на сто от гражданите, предаде БТА. Нашата страна изостава значително в пазаруването онлайн - у нас тази възможност ползват 28 на сто от потребителите, докато в останалата част на ЕС 63 на сто купуват стоки в интернет.

Общо 12 на сто от българите и 18 на сто от другите граждани на ЕС, които пазаруват онлайн, правят това от сайт в друга държава от Общността.

Почти всеки пети у нас и другаде в ЕС търси съдържание в интернет, което не произхожда от неговата родина. Когато пътуват в чужбина, близо 30 на сто от българите и останалите европейци търсят нещо в сайтове от своята държава.

В ЕС 15 на сто от малките и средните предприятия продават онлайн, докато в България това правят едва 5%. От онези, които търгуват онлайн, едва 6,5 на сто в ЕС и 2 на сто в България продават зад граница. Основните проблеми пред трансграничната онлайн търговия са високите разходи на доставките и непознаването на съответните чуждестранни правила на пазара, отчита анализът на получените отговори.

Общо 82 на сто от българските фирми и 57 на сто от останалите дружества в ЕС биха започнали или увеличили продажбите си онлайн, показва проучването.

Около 40 на сто от гражданите отбелязват, че се безпокоят за сигурността на данните им, когато банкират онлайн. Плащанията в интернет притесняват 22 на сто от хората в ЕС и 42 на сто от българите. Една пета от отговорилите не са сигурни, че ще получат стока, ако я купят в интернет.

В България работещите в областта на технологиите са 1,7 на сто от населението, докато в ЕС делът на тези специалисти средно е около 2,8 процента.

За 37% от българите се твърди, че никога не са използвали интернет, докато средно в ЕС до мрежата не са достигали 18 на сто от хората.

В България се отчита, че електронни рецепти издават едва 4,6 на сто от лекарите, докато в ЕС тази услуга предлагат 27 на сто от медиците.

Количеството на данните, попълнени предварително в онлайн административните формуляри, издавани от обществени служби, в България е 19 на сто, докато в ЕС достига 45 процента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини