Три самоубийства са станали за 12 часа

Три самоубийства са станали в София от вторник вечерта до сутринта в сряда, съобщиха от полицията.
Снощи около 20 ч. 26-годишен мъж е скочил от висок етаж на жилищен блок в жк "Люлин" и е загинал на място, съобщиха БНР и News7.

Според съседи той и друг път е правил опити за самоубийство, като при един от тях е прерязал вените си, но въпреки това, не е бил регистриран в психиатрия до момента.

Тази сутрин са регистрирани самоубийства на други двама мъже. Причините се изясняват. 

Според данни на Националния статистически институт от 2000 до 2010 г. общо 11646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване. От тях мъжете са 8626, а жените - 3020.

Между 750 и 800 годишно са смъртните случаи вследствие на опити за самоубийство в последните години в България. През 2010 г. са се самоубили общо 859 души, през 2011 г. - 763, а през 2012 г. сами са сложили край на живота си 872 българи.

Статистиката показва още, че в някои области на България самоубийствата са много повече, отколкото в други, но липсва информация и анализ, за да се отговори на въпроса защо е така. 

Психиатри и психолози отчитат ръст на самоубийствата през преходните сезони - пролетта и есента, когато организмът не е адаптиран към промените и хората стават по-податливи на негативни емоции

Основните причини човек да иска да сложи край на живота си са депресията, алкохолна зависимост, зависимост от хероин, шизофрения и личностно разстройство. Влияние оказват и самотата и изолацията. При хората с неуспешен опит за самоубийство рискът от повторен опит е прекалено голям.

През 2013 г. у нас бе приета Национална програма  "Превенция на самоубийствата 2013-2018 год". Превенцията трябва да започне в начална училищна възраст.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини