Без пробив, но с много общи цели приключи визитата на Кери в Сочи

Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Сочи е знаково, макар двете страни да признават, че пробив никой не е очаквал. Първоночално се предполагаше, че Джон Кери ще преговаря само с руския външен мнистър Сергей Лавров, но впоследствие преговорите са разшириха и с участието на президента Владимир Путин, припомня агенция БГНЕС.

 Москва подходи със заинтересованост да върне взаимоотношенията между Русия и САЩ в нормално русло, заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент. В САЩ също се преценили, че посещението на Кери може да е важно, за да се постигне напредък по много сложни въпроси. По-специално Кери заяви, че САЩ и Русия са съгласни по много от въпросите за регулирането на украинската криза, а разногласията са само в детайлите. Лавров пък добави, че Русия и САЩ са единодушни в мнението да се избягват стъпки, които могат да нанесат дългосрочни вреди на отношенията им.

 Отношенията да се върнат към нормално сътрудничество

 Последният път Кери посети Русия още преди украинската криза - през май 2013 година. Срещата с Путин, за която Кери настоял в хода на сегашните преговори, както уточни Ушаков, е продължила над 4 часа. Тази среща бе предшествана от преговори между Лавров и Кери, на които бе обсъден широк кръг въпроси, включително двустранните отношения и международната проблематика. След срещата Лавров съобщи на журналистите, че преговорите са преминали "чудесно".

 Както отбеляза Ушаков, руският президент Владимир Путин е подходил към срещата с Кери със заинтересоваността да върне в нормално русло отношенията между САЩ и Русия. "Това отговаря на интересите на Русия, на интересите а САЩ и е крайно важно от гледна точка на осигуряването на международната стабилност и безопасност. Беседата беше откровена и обстоятелствена. Това разбира не е пробив, но все пак е първа проява на разбирането, че двете велики държави трябва да се върнат към нормално сътрудничество", каза Ушаков пред журналисти след срещите на Путин, Кери и Лавров.

 На свой ред Кери подчерта, че САЩ не са очаквали пробив в преговорите с руското ръководство в Сочи, но смятат, че диалогът е изключително важен за разрешаването на проблемите на световната политика.

 "Това бе важно посещение, то се състоя във важен момент. Ние не очаквахме, че това непременно ще бъде някакъв пробив или че ние напълно ще знаем как да решим някакъв конкретен проблем. Но ние проведохме добър, обстоятелствен диалог с руските лидери и именно такъв диалог е е изключително важен, за да се постигне напредък по много сложни проблеми, с които се сблъскваме", заяви Кери на пресконференцията след преговорите.

 На свой ред Лавров изтъкна: "Не във всичко бяхме единодушни на преговорите, но днешната среща ни позволи по-добре да разберем гледните си точки. Ние осъзнаваме необходимостта да се избегнат стъпките, които може да нанесат дългосрочни вреди върху двустранните отношения между Русия и САЩ и върху сътрудничеството между нашите държави в различни области. Особено ако се отчете, че от нашите координирани съвместни усилия на международната арена зависи решението на много остри проблеми на съвремеността".

 уският външен министър подчерта още: "От своя страна, ние никога не сме се отклонявали от взаимодействието, днес президентът ясно потвърди нашата готовност към най-широко сътрудничество, към най-тясно взаимодействие въз основа на равноправието и отчитане интересите и позициите на страните".

 В Донбас страните ще се целят в една точка

 Положението в Донбас и стъпките по регулирането му бе една от главните теми на преговорите в Сочи. Държавният секретар подчерта, че конфликтът продължава твърде дълго: "Независимо от това кой е започнал конфликтът, той продължава твърде дълго. Днес аз говорих какви стъпки могат да бъдат предприети от страните в следващите седмици и дни. Ние смятаме, че трябва да настъпи пълно прекратяване на огъня в Широкино и мисля, че Лавров и президентът Путин се съгласиха, че това е важно. Важно е също демилитаризирането, изтеглянето на въоръженията и мониторинга на ОССЕ", посочи Кери.

 Той отбеляза, че е "необходим истински диалог в рамките на работните групи от минското споразумение относно изборите в Донбас, а също по въпроса за децентрализацията. Трябва да бъде осигурен и хуманитарният достъп. Ние искаме също да бъдат освободени политическите затворници като примерно Надя Савченко", изтъкна Кери.

 Той извести също, че властите на САЩ и Русия в много от нещата са единодушни как да се регулира кризата в Украйна, като примерно, че Минските договорености трябва да бъдат изцяло изпълнени, но има различия в детайлите.

 "Позицията на САЩ е, че Минските споразумения са най-добрият и основен път към мира. Те трябва да бъдат изпълнени колкото се може по-бързо и напълно", подчерта държавният секретар.

 На свой ред Сергей Лавров добави, че Русия и САЩ са се договорили "да се целят в една точка" за изпълнението на Минските догворености. "Ние се договорихме да се срещаме с всички, от които зависи изпълнението на Минските договорености във всичките им аспекти: ще се целим в една точка за добросъвестното и в най-малките подробности изпълнение на всичко, което е записано в документа от 12 февурари. Какви конкретни форми може да се използват в този смисъл? Ще се огранича само с това, че отделните страни имат контакти и с властите в Киев, и с представители на провъзгласените Донецка и Луганска републики. Договорихме се да използваме влиянието на САЩ и Руската федерация върху страните от конфликта, за да може последователно и настойчиво да ги подтикваме към търсенето и постигането на договорености по практическото изпълнение на всичко, за което се договорихме в Минск", изтъкна още Лавров.

 При това и американската, и руската страна признаха, че продължават нарушенията на примирието в Източна Украйна, както и че се нарушава принципа за изтеглянето на тежката артилерия.

 Американската критика срещу Киев

 Твърде неочаквано на пресконференцията на Лавров и Кери прозвуча критиката срещу действията на киевските власти от страна на САЩ, а именно плановете на Порошенко да си върне донецкото летище. "Ако прездентът Порошенко наистина сега предприеме някакви настъпателни операции, ние му предлагаме първо да помисли, преди да предриеме каквито и да действия, защото Минските споразумения ще бъдат сериозно застрашени", посочи Кери. По думите му "ние ще бъдем твърде обезпокоени от евентуалните резултати от такива действия. Възможно е той да е говорил за действия в бъдещето в продължение на дълъг период от време. Сега, в дадения момент, това би била много деструктивна стъпка", поясни Кери.

 Сергей Лавров също разкритикува действията на Киев. "Ние използвахме общи критерии: докладите на специалната мониторингова мисия на ОССЕ, която върши като цяло своята работа професионално, макар периодично украинските официални лица публично да обвиняват мисията в пристрастност. Мисля, че такова поведение е неадекватно за изпълнението на Минските споразумения. Надяваме се, че украинските власти са си направили съответните изводи след обръщението на ръководството на ОССЕ", подчерта Сергей Лавров.

 Горещите точки

 На преоворите в Сочи бяха обсъдени и Иран, Сирия, Йемен, проблемите на разоръжаването, севернокорейската тема, борбата срещу тероризма.

 Кери по-специално подчерта, че Русия и САЩ се договориха да продължат следващите седмици диалога по сирийското регулиране.

 "Ние всички виждаме, че трябва да се подкрепи предаването на властта, ето защо обсъдихме как САЩ и Русия могат съвместно да работят по този проблеми през следващите дни. И министър Лваров, и аз се съгласихме да разгледаме конкретни концепции. Съгласихме да продължим този диалог в следващите седмици и да правим това още по-ефективно", поясни Кери. По думите му САЩ смятат, че Сирия няма да стане мирна държава, без политическа смяна на властта.

 Държавният секретар призна, че Русия е важен партньор за САЩ в борбата срещу тероризма. "Макар Русия да не е член на международната коалиция, която воюва срещу "Ислямска държава", Русия е много важен партньор в глобалната борба с насилствения екстремизъм. Борбата с този екстремизъм е един от важните приоритети както за Русия, така и за САЩ", заяви Кери. По думите му САЩ и Русия са съюзници и по въпроса за ядрената програма на Иран. Що се отнася до доставките за Иран на руските зенитно-ракетни системи С-300, по думите на Кери САЩ не смятат това за нарушение, но смятам, че това може да доведе до отрицателни последици: "Тук не става въпрос за нарушение на закони и правила. Просто ние смятаме, че сега не е подходящият момент (за доставките) и резултатът може да бъде неудовлетворителен".

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини