ПФ поиска признаване на геноцида над българите в Османската империя, ДПС напусна залата

Депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала, докато съпредседателят на ПФ Валери Симеонов четеше декларация за Баташкото клане. Отново се стигна до скандал.
Националистите излязоха с позиция по повод 17 май, когато се навършват 139 години от събитията в Батак при потушаване на Априлското въстание. 

Симеонов заяви, че българските жертви във въстанието са около 40 000 като вече се правят постъпки за тяхното канонизиране. Като най-ярък пример за масовото изтребление на българския народ от ПФ определяме Баташкото клане, в което са избити около 5000 души, подчерта той. 

Лидерът на НФСБ припомни, че през 2008 година общинският съвет в Бургас е приел решение, осъждащо масовото изтребление, и определи 17 май за дата на преклонение. Примерът бил последван и от редица общински съвети, като от Карлово са призовали парламента да признае геноцида срещу българите. 

Очаквам при разглеждането на декларацията да получим подкрепа. Смисълът е не търсене на политически дивиденти, а преклонение пред жертвите на една безсмислена жестокост, това е наша обща политическа мисия и дълг пред майка България”, каза още той. 

Докато Симеонов четеше декларацията, ПГ на ДПС напусна пленарна зала.

Един от тях, Хюсеин Хафъзов, обаче излезе на трибуната и заяви, че това е поредна политическа провокация, която поставя налице етническото заиграване. 

"Призовавам ви, моля ви, нека спрем! Нека мюсюлманите реагират на обидите като се вслушат в цитати от Корана. Така ще защитим нашия пророк Мохамед. Да застанем заедно срещу омразата", обърна се той към всички депутати. 

И напомни, че обвиненията срещу пророка Мохамед и мюсюлманите са отправени от Валери Симеонов, колегата му от ПФ Валентин Касабов и Гроздан Караджов от РБ. По думите на Хафъзов в унисон с творческата практика на "Шарли Ебдо" реформатори се опитват да реформират и междурелигиозните отношения в страната. 

Вчера, по време на дебатите по ратификацията на споразумението за създаване на команден център на НАТО у нас, Караджов заяви, че от "Атака" четат текста на споразумението "както Дяволът чете Евангелието и Мохамед би чел Библията". Тогава Хафъзов поиска извинение, защото това  било обида срещу Мохамед.

Днес, в отговор на изказването на Хафъзов, Караджов заяви, че не е засегнал мюсюлманите, напротив защитил ги е, но явно не е бил разбран. 

Валери Симеонов пък заяви, че не вижда смисъл да обяснява безсмислието и заяви на Хафъзов, че не е нормално да се блъскат жени, репортерки. По думите му това станало в айтоското мюфтийство, където депутатът от ДПС блъскал журналистки от ТВ СКАТ. 

В отговор на обвиненията отправени му от съпредседателя на ПФ Хюсеин Хафъзов заяви, че иска да се покажат кадрите, които показват как той в блъскал "жени, репортерки или каквито и да е други същества". 

Димитър Байрактаров от ПФ пък определи думите на Хафъзов - "жени, репортерки или каквито и да е други същества" - за фашистки, расистки и сексистки. 

"Може би за тези хора същества са били изкланите 1,5 млн. арменци, изкланите наши предци ...", каза Байрактаров. 

Накрая Лъчезар Иванов от ГЕРБ взе думата и помоли да се спазва стриктно правилникът на Народното събрание, защото се е допуснало създаването на напрежение. 

След скандала лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че декларацията на ПФ е класически пример за използването на историята и съдържа изключително опасна, невярна и ксенофобска теза. 

"Не можем да бъдем част от подобни безумни твърдения, които целят разделяне на българското общество и самоцелни конфликти в стила на една организация, която в доклада на ПАСЕ е определена като ултранационалистка и фашистка", добави той. 

Според него излизането от залата не е демонстрация, а "подсказване, че историята не може да се чете от гледна точка на фашистките напъни".

"Ако Гроздан Караджов е искрен в тезата си, че не е разбран правилно, нека поднесе едно чисто човешко извинение", каза още Местан.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Xx
    xxxxx
    16 -3
    12:17, 15 май 2015
    Защо толкова се вълнуват ДПС? Те каква вина имат за онези времена?Това е история и не може да бъде забравена,както те не забравят възродителния процес.Срещу тях някой скочи ли ,когато го отбелязват,въпреки,че само те си знаят какво е било.Имало ли го е или не?!...Векове живеем заедно,разбираме се, като хора,съседи, колеги.Какво искат? Мисля,че те създават напрежението
    • Естествено, че имаше "Възродителен процес" и ако не сте му били съвременник, попитайте родителите си. Нашата вина, като нация е, че и по време на така наречения "Възродителен процес" мълчахме като мишки и не застанахме на страната на тези хора, на които насила сменяха имената дори и на починалите им родители, братя и сестри и близки. Оттогава се заби наистина жесток клин в снагата на България, който и до днес разделя, макар и под сурдинка уж сплотената българска нация. За това главна заслуга има БКП, ДС и доносниците и агентите на ДС от всички етноси, ни и ние българите носим моралната вина и позорното клеймо, че когато смениха насила имената на около 1 000 000 български мюсюлмани, ние си седяхме по дупките и си траехме, даже тихичко тържествувахме и със задоволство си казвахме - еййй, върнахме ви го! И какво и на кого върнахме??? Просто наистина разделихме нацията и затова ще теглим не само тези 25 години ад без край, но поне още толкова, докато ни уври главата, че историята първо трябва, да се прочете, но истинската история. Че историята трябва да се помни! И най - важното - Историческите грешки и реваншизма не трябва да се повтарят! Когато след 50 години ад без край, разберем тази проста истина и ако след 50 години държавата България все още съществува, може би ще можем да живеем заедно и да сме солидарни един с друг срещу всички тези и срещу всичко онова, което цели да ни разделя и да погуби България.
    • Ja
      Jack Bauer
      7 -4
      13:55, 15 май 2015
      Много ясно, че дпс създават напрежението. То не бяха мераци към имоти, турски език в училищата, новини на турски и т.н. И не на последно място - изопачаване на историята. Много рев за възродителния процес, а като стане въпрос за извращенията, които са правили подскачат, все едно някой им е бръкнал в измития... Да си признаят, колкото и да отричат, фактите не могат да ги заличат. Вярно е че времената са били други, да си го кажат и да се извинят. Но проблема е, че май мисленето на членовете на дпс е същото като на башибозуците по онова време. Никаква еволюция.
      А това, че ПФ иска признаване на баташкото клане, не е етническо заиграване. Това е желание да се почете паметта на хилядите невинни жертви. А дпс, не само че не иска да уважи това, а иска да каже, че едва ли не това не се е случило. Това е подло, нагло и нечовешко. Някой от дпс поне веднъж ходил ли е в Батак да се поклони пред жертвите? Едва ли. Ама носят цветя и правят чествания на ония изроди дето взривиха вагона с МАЙКИ С ДЕЦА, на гара Буново. Ей това е етническо заиграване. Нямам нищо против турците, имам приятели с които се разбираме добре. Но съм 100% против дпс.
    • Там е работата, че изродите са от двете страни и ние вървим след изродите, а не защитаваме жертвите...и от двете страни. Мерим жертвите си и вървим след изродите...това е трагедията...
    • Ja
      Jack Bauer
      1 -3
      15:31, 15 май 2015
      Бъркаш моряче, много бъркаш. Не съм чул някой да отрича възродителния процес. Вярно, причините за него са спорни, но е ИСТОРИЧЕСКИ факт и не може да се отрече. Както е и ИСТОРИЧЕСКИ факт, баташкото клане и арменския геноцид. Но господарите ти от дпс го отричат. Забелязваш ли разликата?
    • Ja
      Jack Bauer
      2 0
      16:10, 15 май 2015
      Само да вметна нещо, че забравих - настоящите лидери на дпс са участвали активно в организирането на възродителния процес, а сега са опитват да вадят дивиденти от него. А електората вместо да ги напсува, ги величае. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.
    • Макар, че според науката Психология е нормално човек да проектира своето състояние върху останалите индивиди, агент Бауер(никът ви е доста показателен - агентите обикновено имат господари) ви моля да си запишете, че дори и в недържавата България има, макар и рядко, хора който не са наведени като пред военна медицинска комисия и не бият теманета пред никого! Защо не попитате дали симпатизантите на Атака, НФСБ и ред други "националистически" партии дали твърдо осъждат "възродителния процес" Защо не попитате петата руска колона, симпатизантите на БСП и другите леви партии дали осъждат престъпленията на комуниститческия тоталитарен режим? Специално за вас ще поясна, че докато противопоставяме броя и сводността на жертвите на зверствата извършени през различни периоди на българската изтория, вместо да осъдим техните убийци...все така ще сме...В пустинята...Само, че Авраам е извел евреите от нея, но ние няма да стигнем краят й, щом продължаваме да си делим жертвите, вместо да накажем убийците им.
    • И аз като вас да вметна, че висшия ешалон на ДПС са обучени и изучени от ДС на НРБ, а и КГБ. Да си припомним и това, нали? Не е лошо да си припомним кой и защо създаде ДПС и успя да я регистрира като партия? И до днес, 25 години след дворцовия преврат, ни управляват все още тези който ни манипулираха, ограбваха, избиваха и прокуждаха от родината. Запишете си го някъде и си го четете вместо "Отче наш..." преди лягане.
    • Ja
      Jack Bauer
      0 0
      16:32, 15 май 2015
      Според дпс няма престъпление, значи няма и убиец, значи няма кого да съдим. Какво правим тогава според вас?
    • А според Атака и НФСБ няма възродителен процес. Според БСП и петата руска колона комунизма не е извършил престъпления...Вие какво предлагате?
    • Ja
      Jack Bauer
      0 0
      19:02, 15 май 2015
      Да започнем първо с темата от статията - "...геноцида над българите в османската империя". Кой е виновен?
  • 2
    12
    123
    4 0
    13:31, 15 май 2015
    Много си прав!
  • 3
    Ма
    мак
    4 -1
    13:47, 15 май 2015
    Нека се поклоним пред паметта на загиналите българи в Батак.Господата от ДПС трябва да имат малко уважение към нашата история.
    • Нека се преклоним над жертвите дадени от българския народ дадени по време на Османската Империя, нека се преклоним пред жертвите на тоталитарния режим, нека се преклоним пред жертвите дадени по време на "Възродителния процес" и пред жертвите на терористите, в следствие на "Възродителния процес" Време е да заклеймим убийците и да се преклоним пред жертвите, а не да противопоставяме жертвите си и да не заклеймяваме и не осъждаме убийците им. Сложете коня пред каруцата, за да може да вървим напред, а не гъзнем!
  • 4
    Т
    Т
    3 0
    13:57, 15 май 2015
    гадни . мръсни политици.целта им не е. да подобрят начина на живот . а да ни разединят като поставят на дневен ред подобни теми.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ-
    • Да
      Да, да
      1 0
      15:22, 15 май 2015
      много си прав. Всички са един дол дренки.На никого от тях не им пука за нас.За всички България е една каца с мед, в която всеки иска да бръкне. И когато един гребе с черпака, а друг с чаена лъжичка , почват тъпотиите им на които едва ли вече някой вярва.
  • 5
    Ha
    has
    8 0
    14:07, 15 май 2015
    Бих желал да уточня че обвиненията за геноцид са към Турската империя. Разделянето на нацията идва от отъждествяването на ръководството на ДПС с обвинените, което поставя въпроса защо го правят. Още по-лошото е, че в отъждествяването с Турската империя искат да поставят и българите от турски произход, което в никакъв случай не е вярно.
Последни новини