Русия призна, че са задържани нейни ексвоенни в Украйна

Министерство на отбраната на Русия официално призна за задържането в Украйна на двама руснаци, но заяви, че те са бивши военни.
"Заловените от Съвета за сигурност на Украйна в Луганска област граждани на Русия Александър Александров и Евгений Ерофеев към момента на тяхното задържане на 17 май не са били действащи военнослужещи от Въоръжените сили на Руската Федерация", заяви говорителят на военното министерство генерал-майор Игор Конашенков, предаде БНР.

По думите му двамата преди действително са били на служба в руската армия и имат военна подготовка. 
Вчера Кремъл отново заяви, че няма редовни руски войски в Източна Украйна.

Шефът на Службата за сигурност на Украйна вече обвини двамата руски военни, че са участвали в убийството на украински военен. Валентин Наливайченко заяви, че те ще бъдат съдени за "терористични действия".

От министерството в Москва заявяват, че разчитат Украйна да прояви благоразумие и да освободи задържаните бивши руски военнослужещи.

Асоциацията на ветераните от специалните части е помолила руското военно министерство да установи контакт с Генералния щаб в Киев и да съдейства да бъдат прекратени издевателствата над техните ранени другари от страна на сътрудниците на Съвета за сигурност на Украйна с цел получаване на изгодни показания. 

Според генерал-майор Игор Конашенков, по време на бойните действия в Югоизточна Украйна,на руска територия многократно са били задържани украински военни, които бързо са били освобождавани, като отношението към тях винаги е било хуманно в пълно съответствие с международните норми.

В запис единият от заловените руснаците - Александър Александров, призна, че е бил част от разузнавателна мисия на руските спецчасти. Той е записан от болнично легло и се представя като сержант от "спецназ" от централния руски град Толияти. Бил част от 14-членна група, действала край Луганск. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини