Хората с увреждания искат допълнително образование и "социален стаж"

 4 регионални и 1 национална кръгла маса на тема „Професионално обучение и реализация на младежите с увреждания“ се проведоха по проект " Шанс за добро бъдеще". Дейностите бяха финансирани по програма Еразъм +, чрез Център за развитие на човешките ресурси.  В рамките на проекта, се проведоха регионалните кръгли маси в Смолян, Плевен, Велинград и Търговище на младежи с увреждания, родители и специалисти от образователни заведения, социални услуги и държавни институции. Бяха предложени различни мерки за поощряване на процеса на професионалното им обучение и реализация. На обобщаваща кръгла маса в Пампорово всички предложения бяха разгледани и избрани три основни, които да бъдат представени пред отговорните институции и пред различни организации, сдружения и обединения за подкрепа. 

Сред основните идеи е предложението за въвеждане на продължаващо образование без възрастово ограничение, както и разкриване на социални предприятия и защитени работилници в професионални училища.
Въвеждане на „социален стаж“ за учениците от гимназиален етап в учебни заведения и социални услуги за деца и възрастни с увреждания, е друго предложение в резултат на дискусиите.
Социалният стаж съществува в редица училища в Европа, а в България единствената подобна инициатива се случва три поредни години в ПУИ „Д-р П.Берон“ - Търговище, където провеждат социалния си стаж младежи от „Atelierschule“, Цюрих, Швейцария.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини