Решават бъдещето на завода в Иганово

Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно днес в Министерството на икономиката, за да бъде обсъдено възстановяването на производствения процес на площадката на ВМЗ-Сопот край Иганово.

Продължилото повече от два месеца разчистване на терена доведе до искане на оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски от страна на синдикатите и няколко протеста от местни земеделци, които нямат достъп до земите си.

В края на април работниците от ВМЗ-Сопот блокираха Подбалканския път, заради невъзможността да работят в цеха в с. Иганово и липсата на яснота кога ще могат да се върнат на работните си места. Розопроизводителите от с. Иганово също бяха обявили стачна готовност заради ограничения достъп до земите им.

В сряда членове на КТ "Подкрепа" от ВМЗ-Сопот поискаха оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски, защото не е спазил обещанието си да отвори площадката в село Иганово. Те заплашиха, че от вторник, 26 май, 3 000 души ще блокират Подбалканския път при село Анево и жп линията София -Бургас, докато заводът не отвори врати отново.

От КНСБ настояха за спешно свикване на браншовия съвет по отбранителна промишленост за изясняване на проблемите, които пречат производството в Иганово да бъде възобновено.

На 21 март избухнаха складове за боеприпаси на производствената площадка на ВМЗ Сопот в село Иганово. При инцидента нямаше загинали и пострадали.

На 14 април имаше и нови взривове в завода на ВМЗ в Иганово. В склада се съхраняват термобарични глави за ракети.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини