4 пъти поскъпва млякото от кравата до магазина

Млекопроизводителите продават литър сурово мляко на цена между 0,35 и 0,65 лв. В магазинът пък крайният потребител може да си закупи същото количество на цена, която е 4-5 пъти по-висока. 

"Не е справедлива цената на млякото, но има причини затова", сподели Димитър Зоров - председателят на Асоциацията на млекопреработвателите пред Нова телевизия тази сутрин. 

Зоров обясни, че в страната ни има излишък на сурово мляко и млечни продукти. По думите му надценката, която си слагат търговците не е чак толкова висока, тъй като пътят от млякото, което се купува от производителите до млякото на рафта в магазина е дълъг и скъп. 

Зоров обясни, че обикновено литър мляко, което да става за бутилиране и да е високо качество се изкупува на цена между 0.5-0,6 лв. След това се заплаща по 0,05 лв на литър за транспорт от производителя до цеха. Там следват няколко процедури, за да се обработи правилно млякото, така че за производствени разходи се заплащат по още 0,17 - 0,22 лв за литър. Кутиите или бутилките, в които се продава продуктът също са скъпи - между 0,20 и 0,30 лв за брой. Транспортирането на готовия продукт от цеха до магазина излиза между 0,07 и 0,10 лв на литър мляко. 

Аритметиката показва, че ако закупим литър мляко на 0,50 лв, което да преработим, бутилираме и  транспортираме до търговеца, то цената на същото количество вече ще е 1,10 лв без ДДС. 

Зоров обобщава, че самият търговец печели по около 0,60-0,70 лв на литър мляко.  

Димитър Доров председател на асоциацията на млекопроизводителите 

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини