Димитър Радев е номиниран за управител на БНБ

Менда Стоянова представи Димитър Радев като първия номиниран кандидат за управител на Българската народна банка.

Радев пристигна днес в сградата на Народното събрание, за да проведе "информационно-опознавателни" срещи с отделните парламентарни групи.

Той е съветник в МВФ и от 14 г. живее във Вашингтон. Бил е заместник- министър на финансите.

"Търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на нов управител", обяви председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Според нея срещата с Радев е била чисто информационно-опознавателна с първия номиниран за управител на БНБ.

Радев ще се срещне с всички парламентарни групи, посочи Стоянова. Според нея постигането на консенсус за фигурата на управителя на БНБ би дало знак, че политиците подкрепят промяната и стабилизирането на Централната банка.

 "Ако се постигне съгласие за кандидатурата на Радев е възможно в едномесечен срок да бъде избран новият управител на БНБ", призна Стоянова.

Димитър Радев проведе среща с Реформаторския блок, като вече се е виждал с Патриотичния фронт. Предстоят му срещи с АБВ и ГЕРБ.

"Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера. Неговите идеи са добре подплатени с експертиза", каза след срещата депутатът от РБ Димитър Делчев.

На въпрос дали от формацията ще имат своя собствена кандидатура или ще подкрепят тази на Радев, Делчев отвърна, че все още е рано да се каже.

Друг спряган за поста управител на БНБ е Николай Георгиев, който също работи за МВФ.

Депутатът от РБ Димитър Делчев заяви, че на срещата с Радев са разговаряли за банковия надзор, за еврозоната и по други теми. На въпрос дали РБ ще подкрепи кандидатурата на Радев или ще издигне своя кандидатура, Делчев заяви, че е много рано, за да отговори.

Ще информираме останалите колеги от парламентарната група, ще обсъдим и ще изработим наша позиция, каза той.

Мандатът на сегашния управител на БНБ Иван Искров изтича през октомври 2015 г. Според разпоредбите на Закона за БНБ нов управител може да бъде избран не по-рано от три месеца преди изтичане на мандата на действащия.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини