САЩ: България екстрадира повече заподозрени за тероризъм

Българското правителство увеличи екстрадициите на заподозрени чужди терористи, се казва в резюмиран от БТА доклад на Държавния департамент на САЩ за тероризма.
Това че София продължава депортира хора, смятани за заплаха за националната сигурност, е само една от взетите мерки, които са посочени в раздела за България на обширния документ, публикуван вчера.

Българското правителство разработва нова стратегия за борба с тероризма, засилва операциите на националния антитерористичен център и подготвя всеобхватен закон за мерките срещу тероризма, се отбелязва в доклада за 2015 година.

Държавният департамент добавя, че САЩ и България са създали нова двустранна работна група за борба с тероризма.

България е член на глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава" и многократно е отговаряла на искания за помощ. През март министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на иракски Кюрдистан.

Отчита се, че българските специализирани служби по принцип са екипирани и обучени, но се набляга главно на София и липсват ресурси в други регионални центрове. А служителите в специализираните съд и прокуратура няма опит за случаи на тероризъм.

След атентатите от ноември в Париж България затегна правилата на граничния си контроли проверява всички пътници на ГКПП. Тя споделя информация за паспортните им данни в ЕС, а по двустранни споразумения и с други страни, когато е необходимо.

През 2015 г. България не е замразила или конфискувала активи, свързани с тероризъм, се казва в доклада. Държавата обаче е идентифицирала някои ресурси като потенциално свързани с тероризъм и се води разследване.

Държавният департамент посочва, че на 30 декември правителството е одобрило нова стратегия и план за действие за борба с радикализацията, водеща до насилие и тероризъм.

Отбелязва се, че Главният мюфтия в страната в съвместна декларация с Националния съвет на религиозните общности в България е осъдил нападенията в Париж от януари и ноември 2015 г. Главният мюфтия е глас на толерантност и умереност, се казва в доклада.

"Ислямска държава" остава заплаха № 1

В цитирания от Ройтерс и БТА доклад, който обобщава ситуацията през 2015 г., се казва, че "Ислямска държава" остава най-сериозната заплаха в глобален мащаб.

ИД е запазила "внушителните си сили в Ирак и Сирия" и за нея воюват много чужденци.

Групировката е била във върхова форма през пролетта на миналата година, а през втората половина на годината потенциалът й е започнал да намалява. След май 2015 г. тя не е успяла да удържи нито една съществена победа на бойното поле в Ирак и Сирия.

«Ислямска държава» обаче укрепва позициите си в Либия, където има около 5 хиляди бойци.

Миналата година броят на терористичните нападения по света е спаднал за пръв път от 2012 г.

Според обобщените от Държавния департамент данни през 2015 г. в света е имало 11 774 терористични нападения в 92 страни, които са взели над 28 300 жертви, а над 35 000 души са били ранени.

Нападенията са намалели с 13% спрямо 2014 г., а жертвите от тях са с 14 на сто по-малко. Общият спад се дължи на по-малкия брой нападения в Ирак, Пакистан и Нигерия.

Терористичните нападения и жертвите от тях са се увеличили в Афганистан, Бангладеш, Египет, Филипините, Сирия и Турция.

"Глобалната терористична заплаха продължава бързо да се развива през 2015 г., ставайки все по-децентрализирана", отбелязва Държавният департамент на САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини