Ердоган: "Неизбежни" са нови избори, ако до 45 дни няма правителство

"Неизбежни" са предсрочни избори, ако управляващата Партия на справедливостта и развитието и основната опозиция не успят да формират ново правителство в конституционния лимит от 45 дни.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

В коментар за вестник „Милиет" Ердоган изтъкна, че първо е запланувал да гарантира мандат за формиране на ново правителство на Партията на справедливостта и развитието, която спечели около 41% от гласовете на парламентарните избори на 7 юни. На партията не достигна около дузина гласове, за да си осигури парламентарно мнозинство.

Нека кажа, че партията, която е първа на изборите, не може да постигне това (да формира правителството) и втората също не е успее...в такъв случай ще се ходи на избори още веднъж, което според конституцията е неизбежно, каза той в самолета на връщане от Азербайджан.

След като новите депутати положат клетва по-късно този месец, очаква се Ердоган официално да даде мандат на управляващата партия да състави кабинет. Ако партията не успее в рамките на 45 дни, той има власт да насрочи нови избори.

„Да се остави страната без правителство е немислимо. Несигурността не трябва да трае твърде дълго, за да е сигурно, че инвестициите и нашите международни отношения няма да бъдат прекъснати. Колкото е възможно по-скоро трябва да бъде съставено правителство", каза още той.

Партията на Ердоган загуби мнозинството си предимно заради историческата победа на прокюрдската Демократична партия на народа, която влиза за първи път в парламента, както и заради силното представяне на крайнодясната Партия на националното действие.

Резултатите от вота са тежък удар за Ердоган, който иска да пренасочи повече власт към президентската институция чрез промяна в конституцията.

Турският президент подчерта, че планира срещи с лидерите на четирите политически партии, които влязоха в парламента. „Бих искал да ги поканя поотделно и да получа позицията им относно процеса. Мога да започна тези срещи преди депутатите да положат клетва, следователно мога да ги поканя тази седмица", заключи той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини