Академия за шофьори – умеете ли да шофирате безопасно

Дисциплинирани шофьори ли сте, дори когато бързате? Днес можете да изпробвате уменията си зад волана в рамките на Академията за отговорни шофьори. Пробното шофиране се провежда днес във Варна, Бургас, Плевен, Пловдив и София. В столицата европейският рали шампион Екатерина Стратиева освен класа показа, че може да се шофира бързо и безопасно, предаде БНТ.

Независимо дали сте рали шампион, професионален водач на моторно превозно средство или любител, поставянето на колана е първата задължителна стъпка за безопасно шофиране. Преди да потеглите, задължително погледнете в огледалата и едва тогава включете на скорост, съветва  Екатерина Стратиева.

По думите й има толкова елементарни неща, на които ние не обръщаме внимание като правилната стойка, това че трябва да следим в огледалата, високата музика, която понякога ни пречи, многото хора в колата, от чийто шум не може да слушаме мотора.

Спазвайте дистанция и маркировката на пътя, не говорете по телефона в движение, управлявайте автомобила си така, че винаги да имате видимост, съветва още Екатерина Стрaтиева.

“Тези правила са направени, за да се спазват. Не случайно се слагат знаците и ограничението на сокорстта. И просто, когато ние станем по отговорни и започнем да ги спазваме, неприятните ситуации, които се случват ще намалеят”, обясни Стратиева.

Много често шофьорите подценяват паркирането. Според статистиката 44% от пътните произшествия са вследствие на неправилни маневри при опит за паркиране на автомобила на заден ход.

“С тази кампания ние подтикваме хората да обърнат внимание на елементарните неща и да бъдат по-концентрирани на пътя”, изтъкна Стратиева.

И не забравяйте винаги да следите нивото на горивото, маслото, водата, изправността на светлините и годността на гумите.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини