Четиримa арестувани за готвени атаки срещу военни бази във Франция

Френските сили за сигурност са предотвратили атаки срещу военни бази в страната и са арестували четирима души.

Лидерът на арестуваните е свързан с осъдени на затвор джихадисти, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от световните агенции и БТА.
 
Заподозрените, на възраст между 16 и 23 години, били задържани на различни места във Франция в понеделник. Един от тях е служил преди във френските военноморски сили.

Четиримата планирали да действат през януари 2016 г. и били взели на мушка високопоставен военен.

Лидерът на групата бил поставен под наблюдение, след като негови дейности в интернет предизвикали подозрение, разкри френският вътрешен министър. Той, например, изразил желание да отиде в Сирия, добави министърът.
 
Няма данни четиримата арестувани да са свързани с двойния взрив в нефтохимическия завод край Марсилия във вторник. Той е бил предизвикан умишлено в деня на националния празник на Франция.

Френският вътрешен министър отбеляза, че такива заговори биват осуетявани всяка седмица в страната.

1850 граждани или хора с постоянно местожителство във Франция са част от джихадистки мрежи. Смята се, че 500 от тях сега са в Сирия или Ирак.
 
Снощи френският президент Франсоа Оланд пръв обяви, че в страната тази седмица са били осуетени терористични дейности. Той каза, че вътрешният министър ще даде повече подробности. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини