Американска атакуваща подводница изпробва успешно подводен дрон

Американските военноморски сили са извършили за първи път в историята си успешни изпитания с подводен дрон. Безпилотната машина е била изстреляна от подводница и после – върната обратно, съобщи Асошиейтед прес.

За целта атакуващата подводница "Норт Дакота" е извършила специално близо 2-седмично плаване в Средиземно море. Подводницата вече се е завърнала в базата си в Кънектикът.

"Това беше нещо, което се смяташе, че е възможно, и ние го доказахме", заяви командирът на подводницата кап. Дъглас Гордън. Дронът е бил изстрелян от надстройка на корпуса на подводницата, която може да се използва и за подводен десант на водолази и спецчасти.

При изпитанията е използван дрон Remus-600 – програмируем автономен подводен апарат, който се произвежда от норвежката компания "Конгсберг" (Kongsberg Gruppen) и се предлага за свободна продажба, съобщава ТАСС. Дронът е дълъг 4.3 м, с диаметър 0.7 м и тегло 320 кг. Максималната дълбочина на потапяне е 600 м, а обсегът му – до 150-200 км, като акумулаторите му могат да издържат 20 часа. "Конгсберг" характеризира апарата като "универсална система", на която могат да се инсталират видеокамери и ехолокатори.

Военноморските сили на САЩ смятат безпилотните подводни апарати за икономичен начин да разширят обсега на действие на подводния си флот, който постепенно се свиваше след края на Студената война, отбелязва БТА. Флотът използва безпилотни апарати за симулация на вражески подводници с тренировъчна цел още от 70-те години,. Те са използвани и за засичане на мини и картографиране на океанското дъно, като военните проучваха как да ги използват повече и за други цели, като разузнаване или дори борба с подводници. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини