Наесен започва иконописването на катедралата "Свети Висарион Смоленски" в центъра на Смолян

    Храмов празник за 9-та поред година чества днес най-голямата новопостроена църква в България, „Свети Висарион Смоленски“ на 29 юли. Близо 13 свещеници отслужиха Архиерейска Света литургия, която събра много миряни от родопския град. Клирици от Видинска, Пловдивска и Смолянска околии участваха в литургията, водена от Белоградчишкия епископ Поликрап. Църковни песнопения на хора от Пловдивската митрополия и тържествения звън на 11-те камбани допълниха празничното звучене в чест на последния български епископ в Родопите Висарион, зверски убит от турските нашественици през 17 век. Благословена трапеза за 400 миряни беше раздадена след празничната служба на площада пред родопската катедрала, а десетки миряни се наредиха на опашка, за да получат нафора от епископ Поликрап. Основният ктитор за издигането на храма през 2006г. адвокат Тодор Батков беше гост на храмовия празник на църквата.

    „Време е да почнем изографисването на храма, надявам се финансово да се стабилизираме и да мога да отделя пари и късната есен да започнем“, каза след празничната служба Батков. По думите му митрополит Николай е дал благословията си храмът да бъде изографисан от руски майстори със съдействието на Руската патриаршия е посочен и екип за дейностите по иконописването. Основният дарител за изграждането на храма обаче поясни, че смята да се направи конкурс на проектите, които да бъдат благословени от дядо Николай и да се избере най-добрия.

    „Решели сме стилът да е класически, традиционен, в рамките на канона, не че съм против модерните течения, но мисля, че с църквата и религията трябва да се придържаме към традициите“, обобщи идеята за бъдещите стенописи в храма Батков. Според него изографисване ще отнеме години, а процесът ще бъде дълъг и сложен поради големите мащаби от над 3 хиляди квадратни метра, които трябва да се изрисуват.

    Колекция от близо 40 уникални икони, някои от които с изключителна ценност, ще бъдат дарени от семейство Баткови за празника на град Смолян, съобщи още той. „Иконите ще се положат в криптата и са над 40 на брой , някои от които са уникални, а едната от тях според мен е една от трите най-ценни икони запазени в България, която спасих от брутален износ и пордажба на черния пазар", обасни още основният дарител, който е с родопски корен. Ценната сбирка от храмови икони ще бъде изложена в криптата на църквата в центъра на родопския град, а идеята е колекцията да стане допълнителен притегателен център за още посетители и още богомолци.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини