Готвят промени за детското правосъдие

Правосъдното министерство изготвя пакет от промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще имат за цел да облекчат отношението към непълнолетни в съдебната зала.

Предвидените мерки се цели уеднаквяване с международните стандарти, обясни заместник правосъдният министър Вергиния Мичева-Русева пред БНР.

 "Кратки срокове за разглеждане на делото за вземане на мярка за неотклонение. Продължителността на мярката за неотклонение се опитваме да я намалим според международните стандарти. Изготвяне на оценки, които да дадат ясна представа на съдията, който взима мярката за неотклонение, дали има риск, каква мярка да вземе по отношение на пълнолетния нарушител", каза тя.

Целта на предлаганите промени е да се провеждат възможно най-малък брой разпити на децата свидетели, каза заместник-министърът.

Според нея много често се получава така, че едно дете, което е било свидетел на престъпление или някакво деяние, често бива разпитвано няколко пъти в продължение на много години. Това дава абсолютно психическо отражение върху детето.

Правосъдното министерство ще обучи 30 служители, които да работят с деца-подсъдими и деца-свидетели. Те ще бъдат разпределени в пет съдилища в страната – районите съдилища в Козлодуй, Варна, Пловдив и окръжните съдилища във Варна и в Пловдив.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини