Потоп удави Пазарджик

Снощният проливен дъжд наводни Пазарджик и околните села. По последни данни, само в рамките на четири часа падналите валежи в района са над 57 литра на кв.м.

Наводнени са обществени сгради - областната болница и банка. Подадени са десетки сигнали за наводнени приземни етажи, дворове и мазета. Потърпевши разказват, че през нощта, с помощта на дежурни екипи на пожарната, са отводнявани магазини, както в центъра на града, така и в различни квартали на града. 

Екипите на пожарната са се отзовали на 15 сигнала за наводнени жилищни и обществени сгради и за закъсали леки коли, съобщи Дарик.

До момента няма данни за прекъснато електричество и водоподаване. Според прогнозата на синоптиците днес отново в района на Пазарджик се очакват значителни количества валежи. Като основна причина за наводненията на улиците в Пазарджик, които са блокирани, се посочват непочистваните с години шахти.

Дъждът в района на Пазарджик е започнал около 19 ч. снощи и е валял над пет часа без прекъсване, съобщи БНР. 

"След полунощ, движението по част от пазарджишките улици беше затруднено заради завиряване. Наводнени са приземните етажи на многопрофилната болница и банков офис. Под вода са останали долните етажи и на множество частни домове. Десетки автомобили се оказаха блокирани в наводнените улици. През нощта са подадени над 60 сигнала от граждани с молба за помощ за отводняване на приземни етажи. Общо за деня са получени над 100 сигнала. Няма бедстващи хора и места без ток и с нарушено водоподаване", каза говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. 

Мобилизирани са били всички налични екипи на пазарджишката противопожарна служба, включително и служителите, които са в летен отпуск. Отводнителните работи продължават. Постепенно водата в наводнените места се оттича и обстановката се нормализира. Нормален е и трафикът на автомобили. 

Голямото количество дъжд се е изсипало основно над град Пазарджик, затова няма наводнени земеделски площи и унищожена продукция в околните села. Отводняване на наводнените мазета ще продължи през целия ден.

По данни на НИМХ към БАН през нощта падналите валежи в Кърджали са 42 л./кв. м. , в Русе са 23 л./кв. м. , 21 л./кв.м. са в Пловдив. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини