“Галъп”: Българите са сред най-малко емоционалните в Европа

Гърците в топ 10 на светa по негативни емоции

Hай-емоционални в Европа са португалците, следвани от гърците. Литовците, следвани от българите, пък са най-малко емоционалните.

Това сочи ново световно проучване на “Галъп”, в което са анкетирани жители на 148 държави.

В световната класация българите са към края - на 132-о място.

Анкетираните са казвали дали са изпитвали предишния ден 5 положителни емоции (като радост, задоволство, преживяване или научаване на нещо интересно) и 5 отрицателни (като тъга, гняв).

42% от българите са отговорили с “да”. За сравнение сред жителите на Боливия - най-емоционалните в световен мащаб според проучването, процентът е 59.

Като цяло народите от Латинска Америка са начело в тази класация, а бившите социалистически страни - в края ѝ. В дъното на световната класация например са жителите на Грузия и Азербайджан.

В Европа сред най-емоционалните са испанците и италианците. Швейцарците са също толкова емоционални (51%), колкото мексиканците и почти колкото бразилците (52%).

Гърците са в топ 10 на света по негативни емоции, като след 2007 г. процентът се е удвоил. В тази класация американците (56%) са доста по-емоционални от руснаците (40%) според проучването.

От “Галъп” обясняват, че причините за емоционалността в една или друга страна не са свързани само с показатели като доходите или брутен вътрешен продукт, колкото с неща като усещането за свобода и за стабилност на държавата и с роднински и обществени връзки.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини