Китай отново потопи световните борси

Европейските фондови пазари започнаха седмицата на "червена територия". Германският индекс DAX и френският CAC 40 са на път да отбележат най-слабо представяне на месечна база от четири години насам на фона на подновен спад на китайския пазар на акции и с оглед на перспективите за предстоящо до края на годината първо повишение на основните лихви в САЩ.

В понеделник китайският фондов индекс Shanghai Composite отвори със солидна загуба от близо 4% преди обаче да парира голям част от този нов спад, приключвайки търговията през последния ден на август с понижение от 0,82%. Въпреки това индексът загуби нови 13% от стойността си през осмия месец на годината след понижение с 14% през юли, когато той отбеляза най-солиден месечен спад от август 2009-а година и вече отстъпва с около 40% от неговия исторически пик, достигнат към средата на юни, информира bnr.bg.

Новото напрежение на китайския фондов пазар се отрази негативно и на останалите азиатски борси, като днес японският индекс Nikkei се понижи с 1,28%, отчитайки месечна загуба от над 8% (най-солиден спад от май 2012-а година насам), докато австралийският индекс S&P ASX 200 приключи с месечно понижение от 8,6 процентни пункта (най-солиден спад в рамките на месец от октомври 2008-а година).


Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се понижава с 0,47%, докато немският индекс DAX и френският CAC40 падат съответно с 1,35% и с 1,26 процентни пункта, като основните индекси на борсите във Франкфурт и Париж са на път да приключат август с месечни загуби от около 9% (най-солиден месечен спад от близо четири години насам). Пазарът на акции в Лондон остава затворен с оглед днешната т.нар. "лятна банкова ваканция" във Великобритания.

След солиден ръст с близо 10% през миналата седмица благодарение на скок с 16-17% през последните две сесии на търговия, днес цените на петрола бележат спад с над 2%, като октомврийските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с около 1долар към 44,32 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт Брент падат с 1,2 долара към 48,85 долара за барел.

Това от своя страна води до солидно понижение на акциите на европейските енергийни компании в началото на новата седмица. Акциите на испанската компания Repsol се понижават с близо 3%, на френският гигант Total падат с 2,33%, докато акциите на германската комунална компания E.ON се понижават с 2,67%. Под натиск от продажби се намира и европейския автомобилен сектор, като акциите на Daimler се понижават с 2,1%, а на BMW - с 1,74 процентни пункта.

Банковият сектор на Стария континент също се търгува в по-ниски нива. Акциите на испанската банка Santander падат с 2,08%, а на италианските финансови институции Sanpaolo и UniCredit се понижават с над 1%.

Спекулации че властите в Пекин могат да се откажат от по-нататъшна подкрепа на китайския фондов пазар чрез големи по размер покупки на акции, оказват негативно влияние и върху американските фондови фючърси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт.

Фючърсите на индекса на "сините чипове" DJIA се понижават с 1,04%, на широкия индекс S&P500 - с 1,03%, а на технологичният индекс Nasdaq100 падат с 0,92%.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини