Употребата на марихуана в университетите в САЩ е достигнала 35-годишен рекорд

Броят на студентите в колежите и университетите в САЩ, които употребяват марихуана всеки или почти всеки ден, е достигнал 35-годишен връх, сочи ново проучване, публикувано във вторник, предаде "Ройтерс".

Почти 6% от студентите са заявили, че пушат ежедневно или почти ежедневно през 2014 г., в сравнение с 3.5% през 2007 г., което е все пак по-малко от рекорда от 7.2 процента, регистриран през 1980 г., се казва в проучване на Университета в Мичиган.

По-рядката употреба на марихуана е също във възход според проучването, макар и не толкова рязко.

"Ясно е, че за последните седем-осем години се наблюдава увеличаване на употребата на марихуана сред учениците в университетите и колежите в страната", каза Лойд Джонстън, главен автор на изследването. "В същото време има и паралелен възход в пушенето на марихуана и сред гимназистите."

Разхлабената политика за марихуаната в щатите из цялата страна вероятно е допринесла за повишаването на употребата от тийнейджъри и млади хора, които все повече я възприемат като безобидна, се казва в изследването.

През 2014 г. 35% от 19- до 22-годишните са заявили, че редовната употреба е опасна, в сравнение с 55% през 2006 г.

Нагласите за употребата на марихуана за се променили в цялата страна, след като Колорадо и Вашингтон я легализираха през 2012 г. и бяха последвани от Орегон, Аляска и окръг Колумбия.

Процентът на студентите, използващи незаконни наркотици, също е нараснал до 41%  през 2014 г., в сравнение с 34% през 2006 г., като увеличението се дължи предимно на покачване на употребата на марихуана, се казва в изследването.

Въпреки това използването на много незаконни наркотици е спаднало, включително на синтетична марихуана, чиято употреба е намаляла до 0.9% през 2014 г. от 7.4% през 2011 г.. Употребата на наркотици като хероин и LSD е останала ниска през последните години.

Употребата на амфетамини или екстази остава на почти същите нива, като се наблюдава спад в отделни региони.

Кокаинът отбелязва ръст до 4.4% през 2014 г. в сравнение с 2.7% през 2013 г.

Проучването, което се провежда ежегодно от 1980 г. насам, включва отговорите на между 1000 и 1500 редовни студенти.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини