Кадиров иска Путин да разреши чеченци да се сражават в Сирия

Президентът на Чечения Рамзан Кадиров поиска от президента Владимир Путин да разреши войници на Чечения да се сражават в Сирия срещу "Ислямска държава". "Искам да ни бъде разрешено да отидем в Сирия и да участваме в операциите", заяви Кадиров в ефира на руското радио, два дни след първите въздушни удари на руската авиация срещу цели в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това не са приказки на вятъра. (...) През 1999 година, когато Чечения бе окупирана от тези дяволи(терористите - бел. ред.), ние се заклехме върху Корана, че през целия си живот ще се борим срещу тях, независимо къде се намират те", допълни Кадиров, имайки предвид ислямисткия бунт през втората война в Чечения.

Чеченският президент заяви още, че джихадистите са по-слаби от неговите войници, които са с по-богат опит.

"Ние ги познаваме, ние ги смазахме в Чечения, ние ги победихме. И те ние познават", заяви Кадиров.

Президентът на Чечения припомни, че ако искането му бъде чуто, за чеченците това ще бъде празник. "Но това е решение, което трябва да вземе главнокомандващият на въоръжените сили, Владимир Путин", каза той.

Близо 2000 руски граждани се бият в редиците на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, според данните на руските антитерористични служби, а според оценки на експерти броят им е близо 5000.

Мнозинството от тях са от Чечения или бивши бойци от ислямисткия бунт в началото 2000-те години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини