Абауд планирал атака срещу евреи и училища

Организаторът на парижките атентати Абделхамид Абауд е планирал и удари срещу еврейски обекти, както и да разстрои училищната и транспортната система.

Това са съобщили източници, близки до следствието, цитирани от Ройтерс и БТА. 

Абауд, белгийски гражданин от марокански произход, се хвалел също с каква лекота се е върнал в Европа от Сирия през Гърция два месеца преди атентатите,възползвайки се от бъркотията около мигрантската криза и свободната от проверки шенгенска система, добавили източниците. 

Техните данни потвърждават изтеклите във френското списание "Вальор актюел" извадки от поверителни показания на свидетел пред полицията за атаките,насочени срещу кафенета, концертна зала и футболен стадион в Париж. 

В показанията на свидетеля се разказва как Абауд се свързал с братовчедка си Хасна два дни след атаките и поискал от нея да го скрие, докато подготвя останалите нападения. И двамата загинаха на 18 ноември при престрелка с полицията в Сен Дени в апартамент, където ислямистът бил отседнал. 

Говорейки за планираните бъдещи нападения, Абауд казал на братовчедка си на 15 ноември, че "ще нанесат щети в райони, където живеят евреи, и ще разстроят училищната и транспортната система". 

Вчера парижкият прокурор Франсоа Моленс потвърди неофициални съобщения, че терористите са планирани нападения и в квартала Дефанс на 18 ноември. Прокуратурата в Париж съобщи, че започва предварително разследване как поверителният полицейски доклад е попаднал при пресата. 

Франция моли Великобритания за помощ

В същото време френският президент Франсоа Оланд призова британските депутати да подкрепят инициативата за участие на Великобритания в операции против терористите в Сирия, съобщиха Франс прес и ТАСС. Оланд се намира в малтийската столица Валета на конференцията на страните от Британската общност. 

Френският президент предупреди, че срещата за климатичните промени в Париж няма да стане международна среща за борбата с тероризма. "Това не би послужило на никаква кауза", подчерта той, но призна, че повечето от очакваните 150 държавни и правителствени ръководители вероятно ще искат да изразят почит на 130-те жертви на атентатите от 13 ноември. 

"Както се мобилизираме за борбата с тероризма, така искаме да се мобилизираме и за планетата", подчерта Оланд, като имаше предвид своя дипломатически маратон тази седмица, целящ създаването на възможно най-широка коалиция срещу "Ислямска държава".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини