Съветниците се обединиха около декларация за запазване на съда и прокуратурата в Първомай

Общинските съветници от Първомай се обединиха пред заплахата градът да остане без органи на съдебна власт на територията на общината.

В обща декларация, гласувана единодушно на последната сесия на Общински съвет се казва: „Евентуалното закриване на институциите Районен съд и Районна прокуратура ще породи чувството за остър дефицит на държавност в общината, както и сериозно ще затрудни достъпа до правосъдие на нейните жители.“

Декларацията е предизвикана от доклад на Висшия съдебен съвет, в който се говори за оптимизация на мрежата на районните съдилища. Неин автор е адвокат Светозар Славчев – общински съветник от групата на БСП. Той подробно е описал обслужвания от Районен съд – Първомай район и пред какви затруднения биха били изправени гражданите от общината:

„Вероятно чрез планираното прекрояване на съдебната карта и евентуалното закриване на съда и прокуратурата се целят някакви бюджетни икономии. От друга страна това ще натовари с допълнителни разходи и без това изтънелия бюджет на обикновения наш съгражданин.“

„...Ликвидирането на органите на съдебната власт на територията на общината ще задълбочи процесите на миграция на населението към по-големи градове или чужбина и ще окаже необратим отрицателен ефект върху демографските и социално-икономически показатели и процеси в общината.“

Славчев вижда заплаха и в това, че съдиите, прокурорите, съдия-изпълнителят и съдията по вписванията, които в момента работят на територията на общината също ще я напуснат. Ще бъде затруднена нотариалната дейност, а най-вероятно ще бъде ликвидирана и адвокатската дейност.

В подкрепа на декларацията се изказаха и общинските съветници от ГЕРБ адвокат Христо Вълчев и Димо Велев. Те припомниха, че от години Първомай се обезкръвява – премахването на териториалното поделение на НАП, НОИ, клиентския център на ЕВН.

Декларацията беше гласувана единодушно от всичките 21 общински съветници. С решение беше възложено на председателя на ОбС – Първомай тя да бъде изпратена до Народното събрание, до Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Висш съдебен съвет и Омбудсмана на Република България.  

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини