16 младежи се бориха за кръста в Момчиловци

    Шествие с носии, знамена, гайди и портрета на Ботев честват двойния празник в селото

    16 момчета и младежи, облечени в родопски носии, скочиха за кръста на Богоявление в смолянското село Момчиловци.

    За пръв път толкова много деца, ученици и студенти, се включиха в традицията на Йордановден. Щастливецът, който извади разпятието от водата в шадравана пред църквата в центъра н а родопското село е Илия Гунчев. Младежът е ученик в 11 клас в ПМГ „Васил Левски“ в Смолян и за пръв път участва в празничната надпревара. Да извадят кръста на Богоявление се включиха само ученици, студенти и работещи младежи.

    Най-малките бяха близнаци петокласници, а най-възрастните около 20 годишни ентусиасти, всичките родом от Момчиловци.

    Преди ритуала за Богоявление и честването на годишнината от рождението на Ботев, през центъра на селото премина празнично шествие. В него се включиха 27 момичета и момчета, облечени в национални костюми, предвождани от шестима малки гайдари от селото. Те преминаха по централната улица с разветите знамена на България и Момчиловци, и портрета на Ботев.

    „Всички ученици днес бяха освободени от учебни занятия, за да могат да участват в празничните прояви. За пръв път се включиха толкова много младежи и аз искрено им благодаря. Винаги съм вярвала, че Момчиловци ще пребъде“, каза кметът на селото Сийка Суркова, която заедно със Сдружение Родопски хайдути“, читалище "Светлина" организира двойния празник. За гостите бяха подготвени и няколко десетки свитъци със стихове на Ботев, подготвени от местното читалище.

    "Благодаря на всички 27 момчета и момичета, които днес облякоха носии, развяха знамената и поведоха шествието начело с портрета на Ботев. Благодаря на 16-те смели юнаци, които се потопиха в ледените води за Богоявленския кръст, а след това извиха мъжко хоро, каза още Суркова и честити Йордановден на всички именници.

    СмолянБгвести.нет

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини