Божидар Димитров ще строи двореца в Плиска с камъни от IX век

Няколко разрушени ж.п. гари, складове и водонапорни кули ще бъдат използвани за възстановяване на Голямата базилика в Плиска, съобщи пред Епицентър.бг проф. Божидар Димитров. Те ще бъдат дарени на Националния исторически музей от министъра на транспорта Ивайло Московски. 

Проф. Димитров обясни, че до това решение се е стигнало след като той е изпратил специално писмо-молба до министъра. В него директорът на НИМ е посочил: „Исторически проучвания са установили, че автентичният каменен материал, от който са изградени крепостните стени, дворците и църквите в първата ни столица Плиска, е бил отнесен по заповед на Мидхат паша в периода 1866-1870 г. за строеж на гарови съоръжения по първата ж.п. линия у нас. Установи се, че те са излезли отдавна от експлоатация и са полуразрушени, поради което молбата ни е те да ни бъдат предоставени.“ Камъкът е взет от разработвани от цар Борис III кариери от днешното село Кюлевча, Шуменско. 

Както е известно през миналата година правителството реши да бъде възстановена Голямата базилика в Плиска – най-големият християнски храм в Европа до 15-и век. У много хора възникнаха опасения, че това ще бъде напълно нов строеж, тъй като беше известно, че руините на монументалните строежи в Плиска (изградени с правилно одялани блокове от по 300-400 кг) са били доразрушени до основи от Мидхад паша – административен ръководител на Туна (Дунавския) виалет за изграждане на първата жп линия в българските земи през 1866-1870 г. В историята е записано, че великолепният строителен материал е бил натрошен на чакъл, за да се изгради от него жп насип. 

„Тези притеснения се оказаха неверни и жп-ръководители на средни позиции в системата ми се обадиха да ми кажат, че с този прекрасен материал са изградени гарите и спирките по трасето, както и различни гарови съоръжения – водонапорни кули, складове, мостове, снегозащитни стени и т.н.“, разказа още Божидар Димитров. Именно затова помолих министър Московски за съдейстие, уточни още историкът. 

Въпросните съоръжения отдавна са излезли от строя след ликвидирането на парните локомотиви. Това са разрушени гари без покриви, без прозорци, врати и железа. На срещата вчера между Димитров и Ивайло Московски, министърът е дарил целия този строителен материал от добре одяланите камъни от старобългарските майстори. За случилото се е бил информиран и премиерът Бойко Борисов. „Голямата базилика и разположената до нея архиепископска резиденция ще бъдат реставрирани с автентичен материал за разлика от много други реставрации на крепости в България“, уточни още директорът на НИМ.

http://epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини