Наблюдаваха хиляди акули около градски плажове (видео)

Черноперестите акули стават все по-обичайни за Палм Бийч през зимата. Стотици са избрали водите покрай брега за свой дом през студения сезон.

Ученият Стивън Каджиура от Университета на Флорида се опитва да определи как животните влияят на местната океанска екосистема.

Преди дни бе проведено наблюдение от въздуха, при което бе установено, че на около 20 метра от плажа плуват над 10 000 акули.

“По голямата част обитават водите около Палм Бийч и Сингър Айлънд. Ако хвърлите камъче във водата от брега, то със сигурност ще падне върху акула”, казва Каджиура.

Учените продължават изследването си с лодка, като целта им е да измерят животните и да поставят предаватели върху някои от тях. Според тях обаче едва ли се касае за по-дълги от 2 метра акули.

Каджиура се стреми да облита рейона и да провежда проучвания от лодка веднъж седмично до март, когато акулите ще се отправят обратно на север.

Той се интересува най-вече от местообитанията и влиянието, на което те се изложени вследствие на сезонния скок на хищните животни.

Наскоро бяха оповестени данни за нападенията на акули върху хора по света за изминалата 2015. Флорида води класацията в САЩ с 30 ухапвания или общо 51% за цялата страна. На Флорида се падат и 31% от 164-те нападения документирани за същия период по света. Две от нападенията са се случили в района на Палм Бийч.

Според учените обаче, броят на инцидентите е малък, като се вземе под внимание числеността на плажуващите и неподстредствената близост на животните до брега.

Шари Телман, една от другите участници в изследването също е удивена колко много акули са се събрали на толкова ограничено пространство.

Каджиура, Телман и студентите им успешно са документирали числеността на местните видове през годините и сега имат отправна точка за сравнение в бъдеще.

Според тях това е важно, защото има пряка връзка между температурата на водата и числеността на популацията на акулите. Всяко промяна в миграционните модели на черноперестата акула може да е свъзразана с климатичните изменения. Учените са станали свидетели на акули, достигнали много по на север от обичайните си местообитания.

Телман твърди, че страховете на плажуващите са неоснователни.

“Зъбите им са малки”, казва тя, “ако случайно ви ухапят, защото са ви взели за риба и се намирате в средата на рибен пасаж, а водата е мътна, те веднага ще се отдръпнат.”

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини