България има най-малко предприемачи в Европа

Въпреки силното желание за предприемачество, много малко българи реално се опитват да стартират нови компании, показват резултатите на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за 2015 г. Страната участва за първи път в доклада, като заема последно място в Европа по процент на работещо население, което е в процес на започване на предприемаческа дейност или е започнало такава през последните три години и половина.

По този показател най-добре се представят Латвия, Естония и Румъния. Там процентите са съответно 14.1%, 13.1% и 10.8%. В България е по-малко от 5% при средно ниво за Европейския съюз от 7.8%.

Този резултат е особено интересен на фона на останалите показатели в проучването. В страната страхът от провал е сравнително нисък - 33.3%. По този показател България изпреварва Гърция, Румъния, Хърватия, Македония, Германия и Ирландия.

"В България отдаваме висок статус на предприемачеството – 71,5%, като сме на двадесета позиция в света по този индикатор, но не наблюдаваме това да кореспондира на нарастващ брой нови и установени компании. От изключително значение е да се утвърди правилната рамка за условията на предприемачество, което ще разгърне неоползотворен предприемачески потенциал", коментира Искрен Кръстев, председател на GEM България.

Казано по друг начин, българите имат уважение към предприемачите и ги ценят. 57.5% от хората смятат, че предприемачеството е добър избор за кариера. Въпреки това обаче малцина реално се впускат в тази сфера. Едва 5.3% имат реални предприемачески намерения, показател, който поставя страната на 59-то място от 60, които са участвали в проучването.

По отношение на самата екосистема, предприемачите са най-доволни от инфраструктурата (физическа и търговска), както и от данъчната система. Най-големи критики има към вътрешните условия за бизнес, регулациите, образованието по предприемачество, културните и социални норми и подкрепата на правителството чрез политики и инициативи в сферата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини