Парите за образование ще се увеличават

Парите за образование няма да намаляват, а ще се увеличават, съобщи вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева. По думите ѝ сроковете, разписани в закона за средното образование трябва да бъдат спазени, а не отложени:

Има една прекрасна възрожденска песен, която казва "Стани, стани юнак Балкански. От сън дълбок се събуди." Аз мисля, че по отношение на образованието, е дошъл такъв момент. Това, което би могло да затрудни нашите усилия, е да започне непрекъснато да се съмняваме във взетото решение, и непрекъснато да намираме повод да отложим. Тази тактика на отхвърлянето през отлагане е крайно компроментирана. Затова е необходимо решението, което е взето със закона, да бъде изпълнено по най-добрия начин.

Относно промените във висшето образование Кунева подчерта, че държавата ще поощрява специалности, от които има доказана нужда:

Ако един университет е по-добър във филологиите, той се концентрира в това и развива това. Ако друг университет е по-добър в биотехнологиите, държавата го подкрепя именно там. Тоест, това е конкуренция, каквато трябва да последва, след като ние вече имаме рейтинг на университетите. Новият закон променя правилата за финансиране на висшите учебни заведения така, че да бъдат поощрени качествени специалности. Онези, които водят до реализация. И за първи път в закона се записват приоритетни специалности. Онези, от които пазарът на труда има нужда. За да имаме икономика на знанието и за да се развиваме като държава.

Меглена Кунева участва в конференция за уменията на 21-и век в образованието, организирана от фондация "Заедно в час". На форума бе представен наръчник за развиване на умения в училище.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини