Почетоха паметта на жертвите от атентата на гара Буново

Атентатът на жп гара Буново ни напомня, че злото, пред което сме изправени, има своята предистория и не се появява случайно. Това заяви лидерът на ПФ Валери Симеонов след траурната церемония, с която беше отбелязана 31-вата годишнина от атентата на гара Буново, предаде БНР. 

На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, депутати и десетки граждани.

Отслужена бе заупокойна литургия и бяха поднесени венци в памет на жертвите.

"И в съвременен контекст подобни атентати трябва строго да бъдат осъждани", каза вътрешният министър.

Атентатът на гара Буново е извършен на 9 март 1985 г. с бомба с часовников механизъм, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Взривното устройство трябвало да избухне, когато влакът навлезе в тунела в района на гара Буново. Заради маневра на гара Златица обаче композицията закъснява с две минути и експлозията избухва в 21.31 часа на гарата, а не в тунела. 

Загиват 7 души, сред които 12-годишният Георги Цветанов и 13-годишният Стефан Атанасов. Ранени са тежко 9 души.

"Чу се страшен тътен, жестоки писъци, скачане през прозорци. Ужас. След това боледувах. Не можех да спя месеци наред", разказа един от спасителите, вадили ранените от вагона - Любомир Димитров.

Атаката на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Той е дело на членове на нелегалната организация, наречена "Турско национално освободително движение" в България. 

"Имало е изключително разделение и противопоставяне във времето, когато е извършен този грозен акт, но това противопоставяне по никакъв начин не го оправдава", допълни Валери Симеонов.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини