Даниел Вълчев: Никой не е очаквал друго решение от ДСБ

Никой не е очаквал друго решение от ДСБ – председателят им редовно идва на Изпълнителен съвет на РБ и е доста активен. Ако някой ще напуска една организация, той не посещава ръководните й органи. Пък и според социологическите данни подкрепата за нов проект на г-н Кънев се колебае някъде към статистическата грешка.

Това коментира пред БНР проф. Даниел Вълчев от „Движение България на гражданите“ за вчерашното решение на ДСБ да останат в РБ.

Попитан за хипотезата за напускане на Блока от ДСБ, той каза, че намира това за по-принципната позиция. Проблемите на г-н Кънев да се определи ясно започват да се предават на всички, каза още Вълчев. Решението за оставане в РБ и същевременно правенето на нов проект би изглеждало така: аз участвам, би казал той, в работата на органите на РБ, защото така искат хората, които стоят зад мен, а в същото време аз ще правя нов проект, защото така иска съвестта ми, обясни ситуацията Вълчев.

На процедурно ниво това решение вижте как изглежда – много е лоша процедурата за избор на КЗК, според него, но при подобни процедури бяха избрани и БНБ в т.ч. с хора от времето на фалита на КТБ, но и на КЕВР – тогава проблеми нямаше. Тези двойни стандарти вече започнаха да омръзват на всички, подчерта Вълчев и добави, че всички в РБ са в сериозно изпитание заради двойния стандарт.

Той даде пример, че в София, Пловдив и Варна се излъчиха кандидати по настояване на Кънев, но и на трите места не се отиде на балотаж, а и тримата кандидати имаха резултати под тези на листите им, като някой да пое отговорност за това.

АБВ не се считат за много леви, според нашите партньори, сега пък г-жа Дончева е потенциален партньор. Ами гражданите – те до един са свързани с г-н Костов – аз с това нямам против, но нека нещата да се казват с истинските им имена, призова Вълчев.

По думите му, в момента, в който се разбра, че Радан Кънев не може лично да оглави РБ, започнаха всякакви други проблеми в Блока. Нима не знаехме, че ГЕРБ са плахи в реформите, че АБВ са лява формация, че ПФ има друго политическо измерение, че е трудна съдебната реформа и това с един удар няма да стане – кое от това не се знаеше, попита Даниел Вълчев.

Той каза, че е очаквал подобно отношение към Зеленогорски, защото степента на недоверие в РБ е висока и ДСБ няма как да приемат опитите някой да установява единство и съгласие.

РБ е труден проект от самото начало. Това, което ще опитаме, е първо да мине антикорупционният закон, който сега е още по-строг и имаше достатъчно време да се обяснят принципите му. На второ място, дали заедно с ГЕРБ ще успеем да направим промени в изборното законодателство в посока да се ограничат безобразията по изборите и да се ограничат контролираният вот, манипулациите и фалшификациите, каза още Вълчев.

Според него,  няма съмнение, че ще отпадне задължителното гласуване, защото е илюзия, че може да реши някакъв проблем на изборната система. Проблемът не е ниската избирателна активност, а контролираният вот, посочи той.

По думите му, РБ има силите, докато е в управлението, да наложи силна национална позиция за България. Съвсем се обезличихме като национална позиция, стремейки се да сме лоялни партньори. Европа изчезва като културна идентичност – бежанците трябва да се разграничават от тълпите хора, търсещи препитания, нарушавайки незаконно границите ни, категоричен бе още Даниел Вълчев.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини