Депутати не поискаха да махнат насилието от TV-то

Ограничаването на излъчването на сцени, съдържащи или подбуждащи към насилие, в медиите между 07:00 и 22:00 часа, ще продължи да отлежава в парламента.

Това стана ясно, след като мнозинството отказа да включи в програмата си за тази седмица промените в Закона за радио и телевизия, внесени от социалистите, с които да се намали насилието, което в момента изобилства в тв програмите.

От БСП искат телевизиите да спрат да излъчват сцени на насилие в новинарските си емисии, във филмите или в други предавания от 07:00 сутринта и 22:00 вечерта.

Промените на левите в закона предвиждат да се забрани рекламата в детски предавания, които са с времетраене до 30 минути.

Според Бойко Марински децата не различават рекламното съдържание от това на филма, което е подвеждащо за малчуганите.

Социалистите искат и по-строги регулации за звука на телевизионните реклами.

В момента в закона има неясно понятие "сила на звука", за която няма дефиниция и не е ясно какво се разбира, когато Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да упражни контрол. Вносителите предлагат да се въведе измерване на три основни параметъра, на базата на които да се определя дали в програмата рекламата се излъчва с по-силен звук.

Настоява се също в текстовете да бъде записана забрана за реклама на наркотици.

С предложенията се променят и правилата за обновяване на СЕМ. Въвежда се изискване за поне пет години професионален опит и задължително кандидатите за членове да имат единствено българско гражданство.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини