Тома Томов: Търси се българският Орбан

Ръководителите на Русия и на САЩ се държат като дисиденти. Водените в момента преговори и решението за изтегляне на руските части от Сирия постигнаха своята имперска цел, заяви журналистът Тома Томов в интервю за BTV. Русия запазва военните си бази, освен това блокира северните територии и контролира петролните находища там, военната техника остава в Сирия, отбеляза той. „Това напомня на събитията в Ханой, Виетнам. Има сделка между Путин и Обама - защо не и сделка Сирия за Украйна? Този Близък Изток, който помним, няма бъдеще. Възстановяването и на Сирия и на Украйна ще отнеме много години и средства", предупреди Томов.

В същото време турският президент Ердоган става все по-силен: „Той преговаря наравно с Меркел - това е уникално, това не се е случвало никога. Европа няма никакво влияние в процесите в Близкия Изток".

Томов не изключва вероятността на Ердоган да бъде позволено да се справи с кюрдите. „Те ще бъдат подкрепени от американците и в Сирия ще има много ясно кюрдско присъствие. В същото време Ердоган държи два милиона бежанци като пистолет в главата на Европа, а това е много опасно. Опасно е за България. Балансите в Европа се променят", предупреди Томов.

Масовото нахлуване на мюсюлмани трябва да бъде следено внимателно, предупреди той и определи преговорния маниер по отношение на Турция като грешка. „Истинската политика трябва да предлага решение на проблемите. Не можем да намерим решение на всички страдания в света. Максимумът е да светнем с една лампа и да ги покажем, но нищо повече".

„Иска ли България това, което се случи в Анкара и Париж, да се случи и тук?", попита Томов. „Бих се радвал, ако политическата ни класа излъчи един Орбан - човек, който да може да удря по масата", посочи журналистът. „В действията на Европа трябва да има определена логика. Няма как да дойдат всички страдащи хора. Мислете за Ефрат като нова линия на Сайкс-Пико, там мирът е невъзможен. Не виждам бъдеще за Сирия с този лидер. Милосърдие и външна политика са несъвместими. Дори най-силната държава не успя да се справи с този проблем. Въпреки събитията няма да има кой да свали Меркел в Германия", убеден е Тома Томов.

Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини