Военното министерство си хареса изтребители

Офертите на три държави отговарят на изискванията на Министерството на отбраната (МО) за нови изтребители за армията. За нови самолети МО е харесало офертата на Швеция, а за втора ръка - на Италия и Португалия. Шведският модел е Gripen C/d, италианският - Eurofighter Tranche 1, а португалският - F-16 MLU, т.е. американски модел, което представлява трансфер към трета партия, информира otbrana.com, позовавайки се на документи, с които разполага.

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда закупуване на 16 машини, на два етапа. Предвижда се през първия етап (2018-2021 г.) да се придобият 8 самолета, а при финансова възможност и повече, което се смята за по-добър вариант. През втория етап (2022-2023 г.) е планирана доставка на още 8 машини или по-малко в зависимост от закупените през първия. Финансовата рамка за реализация на първия етап е 1,5 млрд. лв. При ефективна организация първите самолети следва да се доставят до края на 2018, но не по-късно от средата на 2019 г.

Предвижда се през четвъртото тримесечие на 2019 т. да бъде постигната първоначална оперативна готовност за изпълнение на задачата по Air Policing, а през четвъртото тримесечие на 2021 г. – пълна оперативна готовност по същата задача.

За 8 самолета ще трябват 1,5 млрд. лева. Предвижда се плащането да се извършва като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка за период от 6 години. Т.е. за първата година (2016) – 10 млн. лв., за втората, третата и четвъртата – по 200 млн. лв. на година, за петата и шестата – по 450 млн. лв. на година.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини