Нападенията над лекарите са ежедневие, категорични са медици

"Жалкото е, че трябва да набият или убият някой професор - тогава се вдига шум. Това (нападенията над лекари - б.р.) става ежедневие", заяви в студиото на bTV проф. Милан Миланов -  Председател на столичната лекарска колегия и бивш директор на Института за спешна помощ "Пирогов".

Не може в България прецедентът да прави политиката, коментира той. Това не е детска игра, каза проф. Миланов по повод скандала с Националния рамков договор, който не бе подписан от Българския лекарски съюз.

"Това е единственото национално годишно законово споразумение на две сфери. От едната страна са Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и от другата страна - пациенти и лекари. Това гарантира ежегодно финансовото, кадровото обезпечаване за лечение на лекарите, обясни проф. Миланов.

Той смята, че по пътя на изясняването на реформата в Здравната система, се случват и добри намерения и даде за пример разделянето на два пакета медицински дейности, което обаче бе отхвърлено от Конституционния съд. "Финансовият пакет да е осигурен от Здравната каса", иска проф. Миланов.

Той описа хода на промените в българското здравеопазване като попадане на обрасъл път. "Видяхме този обрасъл път, казахме - няма нужда да чертаем нов, тук може да минем, само трябва да разчистим", обясни проф. Миланов.

"Това не е пътят към ада, това е очертан път, от 15 години вървим по него", репликира лекарят на мнението на водещия, че и "Пътят към ада е очертан с добри намерения". Проф. Миланов даде пример срещата на фамилните лекари. Какво се случи - разбраха се за някои дреболии, заяви той.

"Ако се живее в нормална държава, трябва да има среща между лекарите и Министерството на здравеопазването. Грешката е, че някой смята, че сме срещу него. Знаем, че финансовият отчет на Касата е голям, нямаме финансови искания в този аспект - искаме преразпределение на пътеките, отпадане на някои", обясни проф. Миланов, който по-късно през деня ще бъде награден за цялостен пример с орден "Стара планина" - първа степен.

В същото време пред сградата на Министерския съвет, където от 15 часа ще бъде протестът на лекарите се включиха представители на лекарското съсловие от различни болници (университетски и частни - б.р.) и на личните лекари.

 Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев заяви: "Държим на върховенството на закона, да не се изработва нов Национален рамков договор (НРД), да остане в сила договорът от 2015 и да е допълнен с добрите наши предложения. Да има предпоставки за договор за 2017 г., който да е много по-добър. Да се спази силата и върховенството на закона", обобщи исканията на лекарите д-р Грозев.

Д-р Иван Чалъков от ИСУЛ обясни, че никой не е против реформата, никой не иска да го сваля (здравният министър Петър Москов - б.р.). "Искаме да бъдем един отбор. Да седнем и да изработим правила, а не да получаваме всеки ден писма", каза д-р Чалъков.

Той даде за пример брой от 1962 година на тогавашния вестник "Работническо дело", където се показва лошото отношението към българския лекар. За побоя над шефа на ортопедичната клиника в Окръжна болница проф. Стефан Станчев д-р Чалъков каза, че нападенията над медици е ежедневие. "На 1 февруари персоналът в моята клиника в ИСУЛ трябваше да напусне. Имаше вадене на нож, на пистолети през нощта. За 3 месеца само се обеща, нищо не се направи. Нападението над лекарите е ежедневие", повтори медикът.

Да се увеличат парите за прегледи с по 2 лева още, призова представител на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Да се реши този проблем с 24-часово осигуряване на достъп. Общо практикуващите лекари са да откриваеми - от 8 до 20 часа, всички лечебни заведения да отговарят при нужда", продължи с предложенията си той.

Представител на 24-ти Диагностично-консултатинвен център в София (ДКЦ - бившите поликлиники - б.р.), поиска да има договор за дейността на медиците. "С лекарите да се разговаря, и това, което ни се вменява като задължение, да е наше решение", обясни той.

Председателят на частните болници Николай Болтаджиев обясни: "На събора - единодушно решихме да не подписваме рамковия договор. Той ни бе наложен административно. Нямаме друг начин, освен протестите, да се освободим от това иго, което налагат".

Малко след това в студиото бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски, обясни, че такова чудо (състоянието в здравеопазването - б.р.) не се е случвало отдавна.

"Каква реформа може да бъде пръстовите отпечатъци - това е терор спрямо болния, за лекарите също. Нали си представяте един болен - приемат го в Пирогов, отива на регистратурата - полага отпечатък. Влиза в лабораторията - отпечатък. Отива на ренген - пак ли ще му снемат пръстов отпечатък. Това е недоверие към лекаря", категоричен е бившият министър на здравеопазването.

"За каква корупция става дума като е недофинансирана е цялата система", възкликна той и даде за пример бюждетът на Белгия, където с 21 млрд. долара се обгрижва 10 млн. население. Ние с 3 млрд. лева обслужваме 7 млн. души, даде пример Гайдарски.

От здравното министерство вместо да застанат на страната на лекарите, те застават на страната на Касата, възнегодува той. МЗ и Касата нямат нищо общо, каза Гайдарски. Той призова да има закон, според който нападателите над полицаи, над лекари и над учители да бъдат третирани по един и същ начин.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини