Борисов: Няма здравен конфликт, лекари бягат от контрол

В здравеопазването няма конфликт, просто трябва да си говорят повече, защото за разлика от друг път, сега не се говори за пари и за някакви непреодолими пречки. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Сандански, където присъства на откриването на археологическия парк, цитиран от "Фокус". 

Министър-председателят направи съпоставка на идентифицирането на пациентите в лечебните заведения с промените, които настъпиха в българския парламент при гласуване от депутатите. 

Тогава всички слушахме народните представители, които гласуваха с чужди карти, в момента, в който се сложи този идентификатор изведнъж цялата измама с карти приключи“, коментира Борисов.

Системата за пръстовия идентификатор ще бъде въведена първо в болниците, като това ще стане след първото полугодие на 2016 г., а не от 1 април, както беше предвидено първоначално. 

По думите на премиера, крайно време е обществото да задава въпроси дали се източва здравеопазването. Според Борисов има страх от по-големия контрол, който трябва да бъде въведен със здравната реформа. 

"Поне моето впечатление е, че повече бягат от контрола, който искаме да сложим върху дейностите, защото помните, че на изборите преди 1,5 г. нямаше политическа партия, която да не е заявила, че отчетността в здравеопазването не е добра - за повече легла, изписване на болни и какво ли не", каза премиерът. 

Миналата година НЗОК я финансирахме с над 450 млн. и усетиха ли хората с половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не. Ако проблемът на лекарите е идентификаторът, това не е проблем на здравеопазването, категоричен е Борисов. 

Той каза още, че всичко вече е в ръцете на министър Москов, който бил "диалогичен човек", и изрази надежда той да обясни всяко свое действие и всяка своя наредба, "защото това е специфична лекарска дейност“. 

По думите му, ако беше лесна реформата, Радан Кънев все още щеше да е в управлението и да подкрепя своя министър. 

Премиерът честити на всички здравни работници днешния им празник - Световния ден на здравето и Професионален празник на здравния работник. Бойко Борисов каза още, че трябва повече да се говори с тях и да им се разяснява, тъй като медицинските работници искат и по-добро възнаграждение, а това може да се случи, като се спестява от източването на пари.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини