Извънредно положение и в Северна България заради нодуларен дерматит по добитъка

Установено е ново огнище на заболяването - нодуларен дерматит – в старозагорското село Воденичарово, което се намира в непосредствена близост до първичните огнища в село Воден и село Черногорово.

Именно там днес бяха унищожени 100 доказано заболели животни.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев на пресконференция представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и предприетите мерки от страна на БАБХ, във връзка с констатираните огнища.

От днес се въвеждат извънредни мерки срещу заболяването заразен нодуларен дерматит и в Северна България.

Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна.

Движението на едри преживни животни в тези области не е забранено, но се извършва под засилен контрол. Раздадени са инструкции на фермерите и на регионалните служби.

Забранено е придвижването на едри преживни животни в Южна България, с изключение на животните, които се придвижват до кланици за незабавно клане.

Всяка седмица се извършват клинични прегледи на едрите преживни животни в цялата страна

Забранява се провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

Една от възможните причини за поява на заболяването е криминално движение на животни, въпреки че това не е потвърдено по никакъв начин до момента

В момента от БАБХ разглеждат възможностите за борба със заболяването, ако то е предавано по друг път, като например да се напръскат поречията на реките, граничещи с Турция и Гърция – Струма, Места, Марица.

Болестта се пренася изключително лесно, като основен преносител са кръвосмучещите насекоми (куликоиди, мухи, комари, кърлежи), но се разпространява и при контакт между животни, може да бъде пренесена и механично.

Дамян Илиев посочи, че към момента не се налага ваксинация. По думите му основната причина да не се ваксинират животните е забраната за движение на едри преживни животни и търговия с продукти от тях за минимум 3 години, ако се извърши ваксинация. Това ще доведе до големи икономически загуби.

По думите му и ваксината, която се използва срещу заразния нодуларен дерматит също и не дава очакваните резултати. В Гърция е проведена ваксинация, но продължава да се констатират нови огнища на болестта. В края на 2015 година в Турция е имало 451 регистрирани огнища на заболяването, а в Гърция 116. От началото на тази година новите огнища вТурция са 11, а в Гърция 3.

Илиев е категоричен, че единственият начин да се спре разпространението на заболяването в страната е евтаназиране и загробване на стадата с болни животни. Така се свежда до минимум вероятността да се заразяват насекоми от болни животни, които да предават нататък болестта.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини