В Полша започва голямото учение на НАТО ”Бляскав скок”

Около 500 единици военна техника и стотици военни от НАТО пристигнаха вчера в полския град Шчечин с кораб от Испания, съобщи АП. Те ще участват в голямото учение на силите за бързо реагиране на алианса "Брилиънт джъмп 2016" («Бляскав скок»), което ще продължи до 27 май.

Веднага след пристигането си военните се отправиха към полигона в западния полски град Жаган, предава БТА. Към тях ще се присъединят още войници и военна техника от Великобритания, Албания и Полша.

Командирът на многонационалния корпус в Шчечин Манфред Хофман заяви, че целта на учението е да докаже през следващите дни, че НАТО е готова да отбранява всичките си съюзници.

Според отделно съобщение на ДПА и БТА Литва и Румъния са поискали засилено присъствие на НАТО заради конфликта в Украйна. Това е станало на вчерашната среща във Вилнюс на техните президенти Далия Грибаускайте и Клаус Йоханис.

"Ние сме наясно с ситуацията, в която е Румъния на Черно море във връзка с окупацията на Крим и засилването на нападателните военни средства там, подобна ситуация има и в Калининградската област", е казала Грибаускайте на обща пресконференция с румънския си колега.

"Като се подкрепяме взаимно, ще се опитаме да постигнем по-голяма сигурност и повече възпиращи елементи и в двата района", е добавила тя.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини