Неандерталците са изчезнали, защото не можели да шият

Неандерталците вероятно са измрели от студ през последния ледников период, защото рязкото застудяване ги е изненадало, а те не са имали умения и оръдия да си направят топли дрехи, съобщи Ей Би Си, позовавайки се на австралийски учен.

Иън Гилигън от Австралийския национален университет твърди, че когато неандерталците са създали приспособления за шиене, вече е било твърде късно. Те са започнали да изчезват точно преди последния ледников максимум - преди 35 000 до 30 000 години.

Според предишни изследвания една от основните причини за изчезването на неандерталците е, че заменилият ги вид на съвременния човек е разполагал с по-добри оръжия за лов. Това е помогнало да си осигурява повече храна, с която да оцелее в студа. Гилигън обаче твърди, че ловните оръжия не са били толкова важни.

Неандерталците са били добри ловци. Средствата за лов на съвременните хора обаче са можели да служат и за шиене на дрехи.

Те са разполагали с остриета от камъни и кости, а по-късно са направили и игли. С тях са режели и пробивали кожите и са ги съединявали, като са си правели дрехи за няколко слоя, включително и бельо. Съвременните хора са били по-чувствителни към студа от неандерталците и затова са създали приспособления за шиене още преди 90 000 години.

Неандерталците издържали повече на суров климат, като само се увивали в кожи. Те не шиели дрехи, които да се носят една върху друга. Затова не успели да приспособят облеклото си към бързото застудяване. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини