Още един българин на съд заради фиктивен брак в САЩ

Поредният българин - 43-годишният Пламен Карагогов, се е признал за виновен във връзка със сложна мрежа за фиктивни бракове в САЩ, действала в продължение на повече от 10 години. Разбиването й е резултат от Операция "Истински лъжи", разкрила досега 13 брачни измами с цел получаване право на престой в страната.

В съобщение на американската прокуратура, цитирано от в. "Дневник", се посочва, че Карагогов от Броктън, щата Масачузетс, е 25-ят, признал участие в брачна измама.

Съдия Р. Брайън Харуел от Флорънс подготвя присъдата, която може да включва 250 хиляди долара глоба, затвор до пет години и депортиране.

Българинът е потвърдил, че през юли 2002 г. се е оженил за 24-годишната Тоня Уилкс с единствената цел да получи зелена карта. Уилкс вече се призна на 30 ноември за виновна заедно с 38-годишният българин Трифон Трифонов и 39-годишната американка Рене Кокс от Миртъл Бийч.

И други двама българи - 38-годишният Красимир Симеонов и 36-годишната Мариана Симеонова, признаха вина за заговор с цел фиктивен брак.

Петимата са заплашени от присъди със същите наказания.

Операция "Истински лъжи" на американската служба по имиграцията започва през 2005 г. срещу жители на окръзите Хори и Дилън както и срещу българи в щатите Илинойс, Масачузетс, Мейн, Кънектикът и Джорджия.

Съгласно федералното обвинение, отправено през май 2007г. първият брак се е състоял в окръг Дарлингтън на 7 септември 1997 г. между Дебора Кокс и Трифон Трифонов и е уреден от Красимир Симеонов и Джанис Кокс.

Двойката заявява в документите за брак, че живее заедно като семейство, но реално няма нищо подобно. Те дори нямат намерения за подобна стъпка. Чрез брак българите получават право на законен престой, социални услуги и работа.

Симеонови заявяват в съда, че са получавали между 3 и 8 хиляди долара за всеки уреден от тях брак и че са плащали на други за вербуване на американски граждани в мрежата.

"Вербовчиците" обикновено получавали около 500 долара на парче, а приелият да участва в измамата американски гражданин - 2000 долара.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини