Матурата ще бъде вход за 11 ВУЗ-а още тази година

В 11 висши училища са готови да признаят матурите, които тази година за първи път са задължителни за всички зрелостници, вместо приемни изпити.


Седем от университетите - Техническият в София, Югозападният, Шуменският, Аграрният, Русенският, Химикотехнологичният и Бургаският, са готови да ги използват за всичките си специалности. В останалите, сред които са Софийският университет и УНСС, зрелостните изпити ще бъдат вход за отделни специалности, пише в. "Труд".


Очаква се на 25 януари ректорите да обявят официалната си позиция пред министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, който обяви за задача номер едно за тази година провеждането на матурите и издаването на евродипломи. Веднага след това ще бъдат издадени кандидат-студентските справочници.


Университетите имали опасения за качеството на зрелостните изпити и щели да запазят и обичайната си кампания по прием.


От образователното министерство са обяснили за "Труд", че бързането е заради срока 14-28 февруари, когато трябва да се подадат документи за явяване на втора матура, която е по избор и гимназистите трябва да знаят какво им предлагат висшите училища.


В. "24 часа" съобщава, че от просветното министерство обещават до края на месеца да бъде пуснат специален сайт за матурите. На него учениците ще намерят примерни тестове, програмите, списък с университетите и специалностите, в които ще се приема с оценките от матурите.


Също до края на януари във всяко училище ще бъдат поставени табла с информация за матурите. Абитуриентите ще могат да се информират за графика на изпитите през юнската сесия, по кои и колко предмета могат да се явят, каква ще е тежестта на оценките в дипломите им.


Заедължително всички ще държат две матури - по литература на 1 юни и по избран от ученика предмет - на 3 юни.


В края на миналата година министър Вълчев обяви, че се подготвя и проект на закон за студентското кредитиране и през пролетта или най-късно до започването на новата академична година студентите трябва да имат възможност да получават облекчени студентски кредити през времето на своето следване.


Да се учиш безплатно в университет е възможно вече в не повече от 10 европейски страни. В останалите таксите са най-често около и под 200 евро, но в Англия и Северна Ирландия понякога трябва да се платят до 4300 евро за влизане във висше учебно заведение, разказа РФИ в рубриката си "Европейски акценти".
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини