45% от българите „за” кастрацията на бездомните кучета

Представително проучване на МБМД, извършено по поръчка на Фондация „Четири лапи", сочи, че подкрепата за метода „Кастрирай и върни" като начин за справяне с проблема бездомни кучета се увеличава
Всяка година по поръчка на „Четири лапи" агенцията прави проучване на обществените нагласи относно различните методи за справяне с нарастващия брой бездомни кучета.

Тази година то е извършено в периода 11-18 декември сред 2008 пълнолетни граждани.

На въпрос „Кой вариант за решаване на проблема с бездомните кучета подкрепяте и намирате за по-справедлив" 45.4 % посочват кастриране, ваксиниране и връщане на кучетата по местата, където са били заловени.

42.4 % от запитаните предпочитат затваряне на кучетата в приюти и евтанизирането им, а 12.2 % нямат мнение.

Най-висока е подкрепата за кастрацията сред хората на възраст между 18 и 29 години (52.9 %), висшистите (54.8 %), служителите (58.5 %) и жителите на по-малки градове (54%).

Евтаназията е най-популярна сред пенсионерите (49.7%), хората с основно и по-ниско образование (44.2 %) и жителите на селата (49.3 %).

В сравнение с 2005 г., когато за първи път е правено такова проучване, подкрепата за кастрацията и връщането по места е нараснала с 10 %, докато привържениците на евтаназията са намалели с 12 %.

Тенденцията за нарастване на подкрепата за метода "Кастрирай и върни" е очевидна и сочи, че обществото вече е готово да го приеме като най-ефективен при решаване на проблема, твърдят от фондацията.

За нас приемането на Закон за защита на животните, който да заложи кастрацията и връщането по места като подход при намаляване на броя на бездомните кучета, е от изключителна важност, тъй като това ще ни даде възможност да увеличим проектите си в България.

Вече имаме запитвания от много общини, за които единствена пречка пред стартирането на кастрационна програма е липсата на закон, добавят от „Четири лапи".

Припомняме, до края на месеца предстои гласуване на второ четене на Закона за защита на животните.
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини