Енергийният "Голям шлем"

"Готови сме да предоставим на българската страна нужния кредит от 3.8 милиарда евро за АЕЦ „Белене", обяви изненадващо руският президент Владимир Путин на общата си пресконференция с българския държавен глава Георги Първанов.

Веднага след подписването на осемте споразумения Путин каза, че сключените договори показват как българо-руските отношения се развиват във възходяща линия.

Според него съвместните усилия трябва да бъдат насочени към развитието на големи двустранни проекти като "Южен поток".

По думите му реализирането на тези проекти ще повиши енергийната безопасност на Европа, Балканите и
България.

Владимир Путин благодари на българите и особено на хората в София за топлия прием.

На свой ред президентът Георги Първанов призна, че подписването на някои от договорите не било никак лесно.

Според него с подписаните днес енергийни споразумения България е постигнала "Голям шлем".

„Оценявам високо, че руската страна прие българското предложение за собствеността на частта, минаваща през България по "Южен поток", каза още Първанов и изрази надежда споразумението да бъде правилно възприето от българската общественост.

„Постигнахме компромис, който защитава интереса и на двете страни", каза още той и допълни, че „става дума за проекти с европейски измерения. Впрочем има общи проекти и идеи за това да отстоим по-сериозно мястото на кирилицата в интернет", заяви президентът.

Първанов обяви още, че е признателен на Русия, защото откликнала на българската молба да се засили участието на български фирми не само в Москва, но и в други части на Русия и в Сочи, където ще се проведат Олимпийските игри.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини