Буш изпрати до американския сенат договора с България за екстрадиране

Американският президент Джордж Буш изпрати послание до сената на САЩ, с което настоява да бъде одобрен договорът между Съединените щати и България за екстрадиране.

Пълният текст на съобщението е публикуван на информационния уебсайт на Белия дом:

"До сената на Съединените щати:
С идеята да приема съвета и съгласието на сената за ратифициране, с настоящето (послание) препращам Договора за екстрадиране между правителството на САЩ и правителството на Република България ("Договор за екстрадиране" или просто "Договор") и Споразумението за някои аспекти на взаимната правна помощ по въпросите на престъпността между правителството на САЩ и правителството на Република България ("Споразумение за Взаимна правна помощ"), и двете подписани в София на 19 септември 2007 г.

Препращам също за информация на сената доклада на държавния департамент по отношение на Договора за екстрадиране и Споразумението за взаимна правна помощ.

Новият Договор за екстрадиране ще замени остарелия Договор за екстрадиране между САЩ и България, подписан в София на 19 март 1924 г. и допълнението към Договора за екстрадиране, подписано във Вашингтон на 8 юни 1934 г.

Споразумението за взаимна правна помощ е първото споразумение между двете държави за взаимна правна помощ по въпросите на престъпността. И Договорът за екстрадиране, и Споразумението за взаимна правна помощ изпълняват изискванията за двустранни документи (между САЩ и всяка държава, членка на Европейския съюз), които се съдържат в споразумения за екстрадиране и взаимна правна помощ между САЩ и ЕС обикновено пред сената.

Договорът за екстрадиране следва основно формата и съдържанието на други договори за екстрадиране, сключени наскоро от САЩ. Той ще замени старомодния списък на престъпленията, предполагащи екстрадиране, със съвременния подход на "двойната вина", който би дал възможност за екстрадиране при престъпления като пране на пари и други по-съвременни престъпления, които не присъстват в списъка.

Договорът съдържа и осъвременена клауза за "политическо престъпление" и тя предвижда да не може да бъде отказано екстрадиране на основа на националността на лице, издирвано за каквото и да било от широкообхватния списък от сериозни престъпления. В заключение новият Договор включва серия от процедурни подобрения за ускоряване на процеса на екстрадиране.

Понеже САЩ и България нямат влязъл в сила договор за двустранна взаимна правна помощ, Споразумението за взаимна правна помощ е непълен договор, определящ само онези проблеми, които се уреждат от американското Споразумение за взаимна правна помощ, и по-точно: установяване на банкова информация, съвместни разследващи екипи, обсъждания чрез видеовръзка, ускорено предаване на исковете, помощ на административните власти, използване на ограничения, поверителност и основания за отказ.

Този подход е съвместим с прилагания спрямо останалите членове на ЕС (Дания, Финландия, Малта, Португалия, Словакия и Словения), с които САЩ нямат настоящ договор за взаимна правна помощ.

Препоръчвам сенатът да обсъди с предимство и благосклонност Договора за екстрадиране и Споразумението за взаимна правна помощ наравно със Споразуменията между САЩ и ЕС за екстрадиране и взаимна правна помощ и останалите двустранни документи между САЩ и държавите-членки на ЕС".


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини