Тайните агенти плъзват след месец

Тайните агенти от т. нар. родно ФБР ще започнат работа след около месец, стана ясно вчера след опознавателна среща между вътрешната парламентарна комисия и ръководството на новата структура. Въпреки че по закон Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на практика функционира от 1 януари до сега бяха назначени само шефа на институцията и двамата му заместници.


Именно председателят на българското ФБР Петко Сертов е уверил депутатите, че в рамките на този месец структурата ще разполага с устройствен правилник и непосредствено след това ще стартира процедура по назначаване на служители, която ще се проточи до март, разкри шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров. За да започне да функционира агенцията обаче ще бъдат ремонтирани и правилниците на МВР, Министерство на отбраната и Министерство на финансите. Причина за това е фактът, че под крилото на структурата минават НСС, ВКР и финансовото разузнаване. Част от служителите ще работят в сградите на трите ведомства, а останалите ще бъдат настанени в основната сграда, местоположението на която все още не е известно.
Свинаров бе категоричен, че веднага след като заработи българското ФБР ще се захване със скандала "Куйович".


Кой ако не агенцията да се занимава със случая, аргументира се бившият министър на отбраната.
Вчера бе решено още да бъде създадена комисия към НС, която ще се захване със скандала около оперативната комбинация, по време на която при опит да прекара през родната граница 60 кг хероин бе заловен наркобоса Будимир Куйович. Депутатите ще нищят подробности около издаването на фалшивия паспорт на сърбина, за което бе заведено дело срещу служител на МВР. Парламентът вече отхвърли предложението на опозицията в комисията да има по равен брой депутати от мнозинството и опозицията. БСП ще настоява в състава й да има четирима свои члена, НДСВ и ДПС да участват с по двама представители, а БНД, ОДС, ДСБ, БНС и "Атака" с по един.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини