Спират разпространението на найлонови торбички във Велико Търново

Велико Търново ще е първият български град без найлонови торбички. Те ще бъдат заменени с пликчета от декрален, материал, който се разгражда поне 50 пъти по-бързо от найлона. Участници в националната кампания "Устойчивите органични замърсители ­ непознатата заплаха" през март ще предложат на общинския съвет във Велико Търново да направи нормативни промени, за да се заменят найлоновите торбички в търговската мрежа с алтернативни.


С торбички от дегрален от 3 месеца се работи в магазините на ЦБА. Те са направени във великотърновската фирма Екстрапак от по-лесно разградим материал. Внедряването на алтернативни торбички от дегрален, плат, хартия трябва да стане задължително, за да се предотврати разпространяването на устойчивите органични замърсители, които увреждат човешкото здраве и околната среда.


Кампанията се финансира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд, който отпуска 50 хил. лв. Тя се осъществява от фондация Блу Линк в партньорство с Информационния учебен център по екология, сдружение Черноморска мрежа на неправителствените организации и Мисионис.

Източник: journey.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини