Президентът поиска нов самолет

Повредата на правителствения самолет ТУ 154, който не стигна до Мексико, където президентът Георги Първанов трябваше да проведе официална визита, е достатъчен сигнал за осигуряване на нови самолети за нуждите на държавните институции, това обяви държавният глава Георги Първанов на правителствения VIP на летище София след като българската делегация, водена от него, пристигна у нас късно снощи с полет на България Еър.

Техническа експертиза ще докаже от какво е предизвикана повредата на правителствения самолет ТУ 154, заяви на кратък брифинг веднага, след като пристигна на летище София, държавният глава Георги Първанов. На въпрос дали са се изплашили, отговори: „Личи ли ни да сме изплашени?! Е, няма да се правим на герои, разбира се. Ситуацията не беше лека. Държа да подчертая, че всички пътници се държаха достойно, относително спокойно, нямаше никакви драми".


Първанов благодари на екипажа на самолета, който се е справил професионално със ситуацията. Президентът отправи благодарност и към губернаторството на Азорските острови и към португалските власти, които са се грижили за делегацията по време на престоя й.


На въпрос дали ще продължи да пътува с ТУ 154 Първанов отговори, че се доверява на специалистите и ще изчака резултатите от техническата експертиза. „Аз съм сигурен, че има още много хляб в този самолет и в същото време мисля, че това е достатъчно сериозен сигнал за ускоряване на работата по закупуването и осигуряването на нови самолети, още повече, че тази тема сме я коментирали нееднократно с министър Мутафчиев, знам, че има решение на правителството, знам за неговите планове. За себе си нямам проблем, но става дума за десетки членове на делегацията, както беше сега – 50 души, нямаме право".


Президентът Георги Първанов съжали за пропадналата визита в Мексико, но бе категоричен, че в скоро време тя все пак ще се състои.


Транспортният министър Петър Мутафчиев припомни, че кабинетът е решил да купи два нови самолета, в момента тече обществена поръчка за тях. Най-вероятно единият ще е втора употреба, но не по-стар от пет години.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини