След 10 април всички училища да са с делегирани бюджети

До 31 март общините, съгласувано с директорите, трябва да утвърдят формулите за разпределение на средствата за разпределение между училищата. 10 дни след това директорите трябва да си знаят бюджетите и да си ги управляват.

Това съобщи главният секретар на МОН Димитър Танев след среща с началниците на регионалните инспекторати. Той показа първото ръководство за въвеждане и контрол на делегираните бюджети.

До една седмица ще бъде готово и раздадено ръководство за мониторинг, както и указания за министерството на финансите за вариантите на формулите, свързани с делегираните бюджети.

"Всяко училище ще започне без задължения от предходни години и ако има такива, те нямат право да бъдат прехвърлени на сегашните бюджети", обясни Танев.

Той подчерта, че почти всички 1100 училища, който от миналата година са с делегирани бюджети, са без задължения.

"Обратното - те имат натрупани средства и могат да ги прехвърлят в следващия бюджет, което е основно предимство на делегираните бюджети", изтъкна главният секретар на МОН.

Относно "защитените" училища Танев обясни, че децата ще получават по-висока издръжка, а при маломерна паралелка ще се предоставят допълнително средства в размер на 50% от разликата до броя на учениците в една нормална паралелка, която изисква минимум 18 ученика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини